Atrakcije 20. Sziget festivala

Siget u jubilarnom, 20. izdanju, koje zvanično traje od 6. do 13. avgusta, ali zapravo je počelo već ovog vikenda, predstavlja na više od 20 bina nekoliko stotina izvođača žanrovski raznovrsnog programa

06. avg 2012

Budimpeštanski festival Siget (Sziget) proslavlja ove godine dve decenije postojanja tokom kojih se nametnuo kao jedna od najboljih i najvećih evropskih muzičkih manifestacija, a ovih dana dobio je i priznanje osnivača čuvenog Glastonberija, Majkla Ivajsa (Michael Eavis), koji je pozvao sugrađane u Londonu da pobegnu od olimpijske gužve i upute se ka ostrvu na Dunavu u Budimpešti.

Siget u jubilarnom, 20. izdanju, koje zvanično traje od 6. do 13. avgusta, ali zapravo je počelo već ovog vikenda, predstavlja na više od 20 bina nekoliko stotina izvođača žanrovski raznovrsnog programa, a među glavnim zvezdama su ponovo okupljeni The Stone Roses, zatim The Killers, Placebo, Korn, Maximo Park, The Roots, Snoop Dog, Mando Diao, Hurts, The Horrors

Jedna od najposećenijih bina je OTP World Music Party Stage, a među glavnim atrakcijama su The Pogues, ali i nekoliko sastava sa Balkana, među kojima je grupa Dubioza kolektiv iz BiH, te Goran Bregović i Orkestar za venčanja za sahrane, kao i Emir Kusturica i The No Smoking Orchestra.

Bina A38, ogroman šator iza glavne bine, ugostiće imena kao što su Tiga, Dirthyphonics, DJ Fresh, Selah Corbin & Dynamite MC, Shaka Ponk

Među zvezdama Arene su Saint Etienne, Crystal Fighters, Magnetic Man, te DJ-evi Steve Aoki, Axwell, Adam Beyer, The Advent vs Industrialyzer live

Posebnu binu imaju i mađarski izvođači, a ona će 7. avgusta biti domaćin i “Metal dana” na Sigetu, s obzirom da je Metal bina ukinuta.

Siget ove godine predstavlja i novi vizuelni koncept, u pokušaju da zadrži publiku iz prethodnih godina, ali i da postavi temelje za narednu deceniju.

Prema navodima organizatora, jubilarnom izdanju Sigeta prethodili su i mnogi problemi, koji su uglavnom finansijske prirode – zbog opšte krize.

Osnivač Sigeta Karoly Gerendai izjavio je da se trudi da svake godine uvede izvesne novine i unapredi program i ponudu, ali tako da ne ugrozi atmosferu.

Prema njegovim rečima, tajna je u stvaranju prostora u kojem gosti osećaju kao da mu pripadaju. Zabava sama po sebi zato nije cilj.

Atmosfera je važna za Siget zbog toga što ne može da se takmiči sa ostalim velikim festivalima u trci za najvećim zvezdama.

Siget se zato kontinuirano trudi da pronađe i nove talente, pa su tako na budimpeštanskom festivalu svirali i Foo Fighters i Green Day pre nego što su postali toliko popularni da ih Siget više nije ni mogao dovesti.

Komplet karata za Siget košta 225 evra, a uključuje i mogućnost korišćenja kampa i tuša, dok petodnevni komplet staje 195 evra, a dnevna ulaznica je 45 evra.

Organizatori očekuju posetioce iz šezdesetak zemalja, kojima je ponuđeno i da za 29 evra kupe takozvani siti-pas, kartu koja im omogućava neograničenu vožnju javnim prevozom i brodićima na Dunavu, ulaz u spa centre i na plaže, ali i popuste na ulaz u muzeje, ZOO i druge atrakcije Budimpešte.

Sajt Szigeta je www.sziget.hu, a program se nalazi i u Kalendaru portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga