Atlantski savet: Autoritarni lideri vredeli na kratak rok

"Beograd može i treba da bude blizak partner i saveznik u regionu, ali to može postati samo ako počne suštinski da se distancira od Rusije"

28. nov 2017

Atlantski savet SAD objavio je izveštaj „Balkan napred – nova američka strategija za region“, u kojem se predlaže uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva u Jugoistočnoj Evropi i zalaganje za „istorijsko približavanje“ sa Srbijom. Dodaje se i da je „okretanje glave od puzećeg autoritarizma lidera u regionu vredelo na kratak rok“.

U izveštaju instituta iz Vašingtona se takođe predlaže obnavljanje reputacije SAD kao „iskrenog posrednika“, kao i oslanjanje na preduzetnike i mlade u regionu.

Uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva pokazalo bi da su SAD trajno opredeljene za bezbednost regiona i dugoročno učvrstilo sposobnost SAD da utiču na razvoj događaja, navodi se u izveštaju.

Kada je reč o istorijskom približavanju sa Srbijom, strogo uzevši, to nije nov pristup, već snažniji pokušaj u svetlu obnovljenog angažovanja u regionu, navodi Atlantski savet.

Beograd može i treba da bude blizak partner i saveznik u regionu, ali to može postati samo ako počne suštinski da se distancira od Rusije, navodi se u izveštaju i dodaje da to nije trivijalno pitanje za srpsko rukovodstvo, ali da ne treba da bude ni nešto oko čega će EU i SAD praviti kompromise.

U izveštaju se predlaže i obnavljanje reputacije SAD kao iskrenog pregovarača.

Stabilnost na uštrb napretka

Okretanje glave od puzećeg autoritarizma lidera u regionu vredelo je, čini se, na kratak rok, navodi se u izveštaju i dodaje da slepo opredeljivanje za stabilnost na uštrb napretka u demokratskom razvoju praktično garantuje opstanak patologija koje muče region.

Pristupanje Crne Gore NATO prilika je da se partneru koji se rađa pomogne da ispuni obećanja o istinskim demokratskim reformama.

Uspeh evropski orijentisanih reformatora u Makedoniji druga je prilika. SAD treba da nastave da preduzimaju napore da pripreme Atinu i Skoplje da postanu saveznici u budućnosti i da se pridruže EU u podsticanju Beograda i Prištine da dijalog privedu kraju.

U izveštaju se navodi da jačanje vojnog prisustva SAD u regionu, približavanje SAD i Srbije i obnavljanje reputacije SAD neće pomoći ako se dugoročno ne reše ekonomski problemi mladih.

SAD moraju zajedno s evropskim partnerima stvoriti ekonomske mogućnosti za ljude u regionu koji nisu deo političkih struktura, navodi Atlantski savez.

U izveštaju se navodi da treba pomoći infrastukturne projekte za međusobno povezivanje zemalja regiona i za povezivanje s Evropom, smanjiti prepreke regionalnoj trgovini i podstaći investicije u digitalnoj oblasti i u novu generaciju preduzetnika što bi moglo da otvori potencijale, kao i da donese smisao pripadnosti svetu.

Ambasada SAD: Akademske debate ne formulišu zvaničnu politiku

 

Akademske i istraživačke institucije nemaju formalnu ulogu u formulisanju američke politike prema Srbiji ili bilo kojoj drugoj zemlji.

To je danas saopšteno iz Ambasade SAD u Beogradu povodom izveštaja Atlantskog saveta SAD u kom se predlaže aktivnija uloga SAD na Zapadnom Balkanu.

Mnoge akademske i istraživačke institucije u SAD svakodnevno učestvuju u javnim raspravama o spoljnopolitičkim pitanjima i to je važan deo demokratskog procesa. Rasprave i debate o idejama pomažu javnosti i kreatorima politike da bolje shvate važna pitanja sa kojima se suočavamo mi i svet, ali  te akademske i istraživačke institucije nemaju formalnu ulogu u kreiranju zvanične američke politike, navodi se u saopštenju dostavljenom agenciji Beta.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga