Atina: Zabranjena prodaja vodovoda

Savet smatra da se eventualnom prodajom vodovoda može ugroziti pružanje usluga od javnog značaja

26. maja 2014

Državni savet Grčke ocenio je da je neustavan plan za privatizaciju preduzeća Atinski vodovod, rekao je jedan izvor iz suda. Savet smatra da se eventualnom prodajom vodovoda može ugroziti pružanje usluga od javnog značaja.

U odluci donetoj prošle sedmice, najviši upravni sud Grčke, zadužen i za ustavna pitanja, naveo je da „pretvaranje javnog preduzeća u privatno, čiji je cilj profit, stvara neizvesnost o kontinuitetu ponude pristupačne i kvalitetne javne usluge“.

Grčki fond za privatizaciju TAIPED, koji je suvlasnik 61,33 odsto preduzeća EYDAP – Atinskog vodovoda i kanalizacije, planirao je da proda 34,033 odsto privatnim investitorima, u skladu sa obavezama koje je grčka država preuzela prema međunarodnim kreditorima.

Da bi izbegla stečaj, Vlada Grčke je u zamenu za dva programa kreditne pomoći – 2010. i 2012. godine, obećala prodaju preduzeća, zemljišta i javnih zgrada.

U očekivanju odluke Državnog saveta, koji proverava planove vlade, grčka štampa je nedavno pisala da bi prodaja EYDAP-a mogala doneti manje novca nego što vlada očekuje, i da plan TAIDEP-a kasni.

Predložena prodaja privatnom sektoru vodovodnih preduzeća Atine i Soluna (EYATH) predmet je građanske tužbe i zahteva za organizovanje referenduma uz podršku lokalnih političara, ali to ne priznaje vlada.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga