Ateizam odgovor verskom pomodarstvu

U Novom Sadu je osnovano udruženje Ateisti Srbije, čiji je cilj, kako kažu, da se bori za poštovanje načela da je crkva od…

08. feb 2010

filaret.jpgU Novom Sadu je osnovano udruženje Ateisti Srbije, čiji je cilj, kako kažu, da se bori za poštovanje načela da je crkva odvojena od države. Ovo je odgovor na situaciju u kojoj je poželjno biti vernik, navode stručnjaci.
Filozof-religiolog Miroslav Keveždi i sociolog religije Mirko Đorđević za Dojče vele kažu da je nastanak Ateista Srbije prirodna reakcija na povećan stepen klerikalizacije Srbije u poslednjih dvadesetak godina i na masovno religijsko pomodarstvo koje se rasprostranilo i među onima koji su nekada bili zagriženi komunisti:
„Mislim da je potpuno i normalno i opravdano da se pojavi i takva vrsta udruženja, zato što pozicija obično izaziva opoziciju. S obzirom da je danas popularno biti vernik, to znači da je nepopularno biti nevernik. A veći problem je to što je nepopularno biti racionalan, nepopularno je naučno se baviti stvarnošću“, kaže Kevedži.
„Ateisti Srbije su nastali kao jedna vrsta nužnog refleksa na klerikalizaciju u društvu, koja je dobila takve razmere da se religija i sistem religioznosti nametao kao jedan sistem ideološke presije“, objašnjava Đorđević.

Ateista samo 40.000!?

Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2002. godine, svega 40.000 osoba u Srbiji izjasnili su se kao ateisti. „Ne verujem da je to baš tako. U medijima i u javnosti izgleda da smo manjina. Ali, poznajući ljude oko sebe, smatram da je u Srbiji veliki broj ateista“, kaže Duško Medić, član Ateista Srbije.
A zašto se učlanio u organizaciju? „Zato što želim da i ja i ljudi koji su slični meni imaju pravo da ispoljavaju svoj ateizam i da zbog toga ne budu anatemisani“.

Ateizam nije opasan za crkvu

Mirko Đorđević dodaje da crkva nema razloga da strahuje od ateista: „Hrišćanska crkva se suočava sa nečim što je deset puta po nju opasnije i izazovnije od ateizma, a to je religijski pluralizam. Koliko god crkava ima, nema ni jedne koja se ne gloži sa drugom oko primata istine, sa velikim ‘I’“.
Prema Đorđeviću suštinski problem je u sledećem: „Na žalost, religijska kultura je kod nas, iako imamo čitavu armiju nekakvih sociologa religije, na niskom nivou“.
Inače, udruženje Ateisti Srbije nastalo je inicijalno kao jedna od grupa na popularnoj virtuelnoj socijalnoj mreži „Fejsbuku“, a potom i u stvarnosti.

(Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga