Ateisti Srbije: Zašto Irinej priča o pihtijama, a ćuti o pedofoliji u SPC

"Sumanuti krstaški pohod protiv svega što obične ljude čini srećnim i zadovoljnim"

06. mar 2017

Udruženje Ateisti Srbije ocenilo je danas da se bački episkop Srpske pravoslavne crkve Irinej Bulović ponaša “bizarno i duboko uznemiravajuće”, kada pokušava da zabrani manifestaciju Pihtijada u mestu Rumenka pored Novog Sada.

“On je od ranije racionalnoj javnosti poznat kao mrzitelj Zmajevih dečjih igara, dečjeg smeha i uopšte radosti, ali je ovih dana otišao korak dalje u svom sumanutom krstaškom pohodu protiv svega što obične ljude čini srećnim i zadovoljnim. Zanima nas, ipak, kao racionalne i ozbiljne ljude, kako to da se nijednom nije oglasio zbog pedofilije u SPC-u, koja se dešava bez obzira na dane posta, godišnja doba, crvena slova i mesečeve mene?”, upitali su Ateisti Srbije u saopštenju za javnost.

Episkop Irinej je organizatorima Pihtijade poslao pismo u kojem je naveo da ta manifestacija “sablažnjava” vernike u vreme dok poste pred Uskrs i dok se “duhovno pripremaju za svetu tajnu pričešća” pa “treba da miruju”.

On je Pihtijadu nazvao “paganskom” manifestacijom i zapretio da će, bude li se ipak održala, crkvene kapije u Rumenci biti zatvorene, a sa zvonika će se svakih pola sata oglašavati “mrtvačko zvono”.

Zapretio je i da će sve članove Upravnog odbora Pihtijade “anatemisati”, odnosno isključiti iz crkve, kao i da im sveštenik neće dolaziti u domove, a jedino će smeti da krste decu, koja “nisu kriva za greh i ludost roditelja”.

Irinej je sličnu “kletvu” pre nekoliko godina bacio i na organizatore manifestacije Kobasicijada u Turiji, koji, za razliku od organizatora ovogodišnje Pihtijade, tada ipak nisu odustali od održavanja Kobasicijade.

Ateisti Srbije su ocenili da je Irinej, čije je svetovno ime Mirko Bulović, upotrebio “besmislene bajalice” i nazvali su ga “lošim čarobnjakom”.

Upitali su i koliko često zvone “mrtvačka zvona” po nalogu “prečasnog i premoralnog” Bulovića, a zarad drugih paganskih, nehrišćanskih manifestacija koje praktikuje SPC, poput seče badnjaka, farbanja jaja, svećenja vodice, “grobljanskih piknika sa elementima švedskog stola”, ivanjdanskih venčića, “pijukanja i kljucanja” dece za Božić, “bajanja vidovim travkama”, “turanja grančica u česnicu”, bogojavljenskog plivanja u ledenoj vodi, đurđevdanskog opasivanja prućem.

“Napokon, kako je Bulović obećao anatemisanje, to jest isključenje iz crkve onima koji jedu pihtije u vreme posta, a naše udruženje već godinama pokušava za naše članove koji su nasilno, kao deca kršteni, da izdejstvuje brisanje iz crkvenih knjiga, imamo za Bulovića predlog: mi ćemo da jedemo pihtije, a on da nas anatemiše”, navodi se u saopštenju za javnost.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga