Ateisti Srbije: Užasna odluka da se iz budžeta pomogne izgradnja hrama SPC u Crnoj Gori

“Pa kada će biti dosta? Kada će biti dosta novca za SPC?”

28. apr 2017

Udruženje Ateisti Srbije saopštilo je danas da je “užasnuto” odlukom Vlade Srbije da iz budžeta izdvoji više od pola miliona evra za potrebe izgradnje hrama Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Beranama, u Crnoj Gori.

Ateisti Srbije su u saopštenju za javnost naveli da je reč o novoj zloupotrebi budžeta Srbije

“Novac poreskih obveznika Srbije, novac iz budžeta koji SPC ne puni, dat je SPC za potrebe izgradnje crkve u drugoj državi”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je, što je još mnogo gore, novac za te potrebe uzet iz tekućih budžetskih rezervi, odnosno onog dela budžeta koji se koristi isključivo u slučajevima vanrednih državnih okolnosti.

“Da li je za državu Srbiju izgradnja crkava SPC-a ravna saniranju elementarnih nepogoda ili sprečavanju istih?”, upitali su Ateisti Srbije.

Oni su naveli da SPC godišnje iz budžeta dobija sedam miliona evra novca poreskih obveznika, iako je sama oslobođena plaćanja poreza, pa tako godišnje prihoduje “više od deset miliona evra”.

“To je crkva čijim sveštenicima iz budžeta koji ne pune, isplaćujemo penzije, zdravstveno osiguranje, koja odbija da plati porez na imovinu. To je crkva kojoj privatni poslovi, popularni biznisi, donose preko 140 miliona evra godišnje, koja ima zakonsku prednost i povoljnosti pri restituciji, koja se bavi izgradnjom i izdavanjem nekretnina, mimo poreskih obaveza i propisa. To je crkva kojoj se na ime obaveznih doplatnih poštanskih markica, svake godine obezbedi preko 600 hiljada evra za Hram Svetog Save, taj Skadar na Bojani u beogradskom Karađorđevom parku”, piše u saopštenju.

Dodali su da je SPC crkva čije vladike imaju vozni park “dostojan arapskih šeika”, čije vladike “u svojim dvorima imaju pozlaćene slavine”.

“Pa kada će biti dosta? Kada će biti dosta novca za SPC?”, upitali su Ateisti Srbije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga