Ateisti Srbije traže smenu Zukorlića

Postavljenje Zukorlića predstavlja uvredu za sve naučnike u Srbiji i način da budu dodatno poniženi i obesmišljeni

02. jul 2016

Udruženje „Ateisti Srbije” ocenilo je danas da je neprihvatljivo da o nauci odlučuje neko ko smatra da je čovek nastao božanskim uduvavanjem života u prašinu, neko ko smatra da nebo nad Zemljom drže stubovi, da su zvezde projektili za gađanje đavola, da je svemir geocentričan, Mesec svetiljka, Sunce pljosnata ploča, Zemlja pljosnata i nastala pre zvezda, da grad pada sa nebeskih planina, grom je delo anđela, kao i čitav niz drugih nenaučnih besmislica.

Ateisti su pružili podršku predsedniku Odbora SANU za visoko obrazovanje Dušanu Teodoroviću, koji je otvoreno kritikovao upitne načine dobijanja visokoškolskih, čak doktorskih zvanja, čelnika sadašnje vlasti.

„Jedini je predstavnik SANU, koji argumentovano, odlučno i snažno, brani dostojanstvo visokog obrazovanja, kritikom postavljenja doskorašnjeg glavnog muftije Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, Muamera Zukorlića, na mesto predsednika skupštinskog odbora za nauku, obrazovanje, tehnološki razvoj i informatičko društvo. Uz čitavu racionalnu javnost, koja je zgrožena ovim skandaloznim, političkim i koristoljubivim postavljenjem, dragoceno je to što i jedan istaknuti i uvaženi predstavnik SANU, reaguje“, piše u saopštenju Ateista.

U njemu se ocenjuje da postavljenje Zukorlića predstavlja uvredu za sve naučnike u Srbiji i način da budu dodatno poniženi i obesmišljeni.

„Postavljanje čoveka, čije školovanje za svoju suštinu ima negiranje nauke i promociju dogmi, primitivizma, neznanja i pokornosti pustinjskim kultovima, šamar je svakom naučniku i svakome ko bi i pomislio da se naukom bavi u Srbiji“, navodi se u saopštenju.

Ateisti Srbije su pozvali državne organe, a pre svega trenutno najjaču parlamentarnu grupaciju, da skinu „užasavajuću ljagu i sramotu“ sa Skupštine i sa Srbije uopšte.
„Tražimo da pod hitno na mesto predsednika skupštinskog odbora za nauku, obrazovanje, tehnološki razvoj i informatičko društvo postave neku prikladniju osobu, a sa njenog mesta uklone ovog školovanog prodavca štetočinskih iluzija i mraka najgorih dogmi“, poručili su Ateisti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga