Ateisti Srbije: Sramotno i štetno nametanje religije u državnim institucijama

Postaje li država servis jedne verske zajednice?

02. jul 2021

Ateisti Srbije osudili su najava ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića da će ministarstvo koje vodi imati svoju slavu, praznik prenosa moštiju Svetog Save, ocenjujući da ona samo potvrđuje da je u Srbiji na delu “sistematsko, namerno i uporno kršenje Ustava”

“Ustav se krši u Predsedništvu, u Vladi Srbije, u Ministarstvu prosvete, u Vojsci Srbije, gradu Beogradu. Sada dolazi na red i Ministarstvo spoljnih poslova”, istakli su Ateisti Srbije u saopštenju za javnost, podsetivši da godinama ukazuju naovu pogubnu praksu.

Ističući da je Republika Srbija svetovna država, da su crkve i verske zajednice odvojene od države, te da nijedna religija ne može da se uspostaviti kao državna ili obavezna, iz ovog udruženja ukazuju da se uprkos ovim izričitim ustavnim odredbama u praksi to po pravilu rutinski krši.

“Ono što je dodatno tragično i zabrinjavajuće je to što je gospodin Selaković školovani pravnik, doktorand, stručni saradnik i asistent na Pravnom fakultetu u Beogradu. Dakle, neko ko svakako i vrlo jasno razume ove tri rečenice koje čine član 11. Ustava naše zemlje. I neko ko za to ne mari, ni najmanje”, isitiče se u saopštenju.

Ateisti Srbije pitaju šta preostaje običnom čoveku ako najviši državni funkcioneri tako slabo mare za Ustav, krše ga i ponižavaju.

Kako da se zaštiti od nametanja jedne religije, one omeđene učenjima i dogmama Srpske pravoslavne crkve? Da li od sada, u Ministarstvu spoljnih poslova, mogu da rade samo pripadnici SPC? Da li će monasi postati službenici, a vladike ambasadori ove, bar po formi, sekularne države? Da li će spoljna politika, umesto na realnoj diplomatiji, početi da se zasniva na molitvama, kletvama, anatemama, litijama i molebanima?”, dodaje se u saopštenju.

Atesiti Srbije ukazuju da se time ugrožavaju prava građana Srbije koji nisu vernici SPC, a država sistematski i štetno pretvara u servis jedne verske zajednice, a da je sve to podstaknuto ličnim sujeverjima i anahronim primitivizmima državnih službenika.

Besomučne budžetske dotacije SPC, nametanje verskih obreda u školama, kasarnama, institucijama, sve do, izgleda, svođenja spoljne politike na agenciju za poklonička putovanja u ‘Svetu zemlju’ i molitve svecima za uspeh diplomatije. Sramotno i štetno, ponižavajuće i primitivno”, poručuju Ateisti Srbije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Dvoboj
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga