Ateisti Srbije: Skandalozna Vučićeva izjava da će Srbija platiti dugove SPC u Crnoj Gori

"U Srbiji je blizu trećine stanovništva na granici siromaštva, dok SPC živi u poreskom raju"

26. feb 2020

Udruženje Ateisti Srbije saopštilo je danas da je sa zaprepašćenjem primilo informaciju da je predsednik Republike Aleksandar Vučić izjavio da će Srbija platiti poreske dugove Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori i takvu izjavu ocenili “skandaloznom” i “bezobraznom”.

“Tražimo, po ko zna koji put, da država prestane da neustavno i nezakonito pomaže, favorizuje, potplaćuje, finansira i dotira SPC, tu jamu bez dna za novac i svaku drugu materijalnu gramzivost. Prekinite da nas bukvalno džeparite i taj novac dajete organizaciji kojoj ne manjka novca, već elementarne etike”, naveli su Ateisti Srbije u saopštenju za javnost.

Dodali su da su “zgroženi” Vučićevom izjavom, iako su svesni toga da su “patetični populizam i jeftina demagogija jedno od glavnih oruđa domaćih političara već decenijama”.

“Naš novac morate odgovorno i racionalno ulagati u razvoj i potpunu promenu našeg uparloženog, anahronog i u sujete, šovinizam i ksenofobiju zarobljenog društva. Ne da podstičete te štetne pojave i dilere tog zla, već da ih sputavate, a društvo unapređujete. Ne da plaćate aktivnosti prebogate verske zajednice u drugoj državi. Ne ni da ih plaćate u našoj državi. Ako imate i trunke morala. Samo običnog morala”, poručili su Ateisti Srbije.

Dodali su da predsednik nema ni ustavna ni zakonska ovlašćenja da raspolaže budžetom države i podsetili da se iz budžeta Srbije već godinama redovno daju ogromna sredstva SPC-u, koja se “za te potrebe predstavlja kao nevladina, odnosno kao organizacija civilnog društva”.

Ateisti Srbije su podsetili i da se svake godine, ponekad i dva puta godišnje, uredbama Vlade Srbije raspisuje distribucija i nametanje miliona doplatnih markica za izgradnju hrama Svetog Save u Beogradu, dok su doplatne markice za obolele od raka ukinute.

Naveli su i da SPC ni u Srbiji ne izmiruje poreske obaveze za komercijalne nekretnine niti doprinose za socijalno i penziono osiguranje sveštenika SPC od strane SPC.

“U Srbiji blizu trećine stanovništva živi na granici ili ispod granice siromaštva, dok SPC živi u poreskom raju, prećutno oslobođena zakonskih obaveza”, piše u saopštenju.

Podsetili su da u Srbiji i dalje žive hiljade teško bolesne dece i mladih koje država ignoriše, a građani ih leče SMS-ovima.

“Prekinite našim novcem, nas koji za razliku od SPC ipak plaćamo poreze i punimo budžet države, da kupujete privrženost te neosnovano privilegovane, zaštićene i na lažni pijedestal ugleda uzdignute kaste prodavaca magle i nesreće”, poručili su Ateisti Srbije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga