Ateisti Srbije podržali Sašu Jankovića

Janković obećao da neće koketirati s klerom

23. feb 2017

Udruženje Ateisti Srbije podržalo je danas budućeg predsedničkog kandidata Sašu Jankovića i ocenilo da je reč o osobi koja je „iskra sekularnosti“.

Oni su u saopštenju za javnost podsetili na Jankovićevu izjavu: „Srpska pravoslavna crkva (SPC) je u korenu naše države i deo je tradicije i narodnih običaja. Granica je ustavno razgraničenje crkve i države i jasno određenje Srbije kao sekularne države. To znači da se crkve ne smeju mešati u rad i odlučivanje državnih organa, a posebno ne stavljati se iznad njih. Kao predsednik, neću koketirati s klerom, uvažavaću SPC i druge crkve i verske zajednice, a verska prava svakog stanovnika Srbije ću ravnopravno, prema zakonu, poštovati.”

Ateisti Srbije su u saopštenju za javnost ocenili da je reč o izjavi koja je „izolovani, jedinstveni primer“ zalaganja za Ustav Srbije.

Prema njhovim rečima, političke elite na vlasti  su godinama kršile ustavne postulate i gazili civilizacijske principe sekularnosti, vraćajući državu u vremena srednjovekovne povezanosti sa crkvom.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga