Ateisti Srbije: Odvojiti verske običaje od države

"Uskrs je porodični praznik, pa tako svoje obrede i tucanje izvolite obaviti u privatnosti svojih domova, izvan institucija države..."

01. maja 2016

Udruženje Ateisti Srbije najoštrije je danas protestovalo zbog, kako navode kršenja Ustava Srbije i donošenja verskih običaja samo jedne verske zajednice, Srpske pravoslavne crkve, u ustanove Vojske Srbije.

„Dužni smo da reagujemo na to što se Uskršnji običaji unose, ni manje ni više nego u Generalštab Vojske Srbije, čime se Vojska Srbije pretvara u vojsku jedne verske zajednice – pravoslavne, i samo jednog naroda – srpskog“, piše u saopštenju Ateista.

Oni su reagovali na današnju posetu premijera Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika Generalštabu, tokom koje su sa načelnikom Generalštaba Ljubišom Dikovićem proslavili Uskrs i tucali se uskršnjim jajima.

Ateisti navode da je u pitanju i kršenje Zakona o Vojsci Srbije, jer se tako šalje poruka gradjanima koji nisu Srbi pravoslavne vere, „da Vojska Srbije nije njihova vojska, a da Srbija nije sekularna republika svih svojih gradjana“.

„Uskrs je porodični praznik, pa tako svoje obrede i tucanje izvolite obaviti u privatnosti svojih domova, izvan institucija države. Neka gospodin Diković skine uniformu i tada se slobodno tuca sa gospodom Vučićem i Dodikom, bez da to radi ispred Vojske Srbije i u ime pripadnika te iste vojske“, poručili su iz udruženja.

U saopštenju se dodaje da je razumljiva „sva čar populizma i demagogije, kada se u narodu uvrežena sujeverja podižu na nivo državnog delovanja“, ali da isto tak opredstavnici države moraju razumeti da su „tu gde jesu, na položajima na kojima su, kao predstavnici svih građana, bilo da su vernici ili ateisti, bilo da su Srbi ili pripadnici drugih naroda“.

„Kao što je unošenje celog drveta hrasta lužnjaka u zgradu Predsedništva, incident koji ukazuje da predsednik republike ima hronični nedostatak dobrog ukusa i razumevanja Ustava i zakona svoje zemlje, tako je i tucanje u Generalštabu nedolično i nedostojno pripadnika Vojske Srbije, institucije kojoj građani Srbije u velikom procentu veruju, baš zato što je okuplja sve demografske slojeve društva“, piše u saopštenju.

Oni su zatražili da „nepristojni činovi nametanja običaja jedne verske zajednice“ prestanu u svim institucijama države, od Predsedništva, preko opština i ministarstava, pa do Vojske Srbije, bolnica i škola.

„Proslavljajte vaše praznike, slobodno i neometano, ali ne u ime svih gradjana i ne na način kojim namećete svoja verska uverenja ili sujeverja svim gradjanima“, dodali su Ateisti u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga