Ateisti Srbije: Obeležavanje Spasovdana kao slave Beograda je diskriminacija

"Uložite novac u škole i decu, a ne u crkvu"

11. juna 2016

Udruženje građana Ateisti Srbije oštro je danas kritikovalo gradske vlasti u Beogradu zbog obeležavanja srpske pravoslavne slave Spasovdan i ocenilo da je reč o kršenju Ustava i zakona i diskriminaciji pripadnika drugih verskih zajednica i ateista.

“Zanemarivši sav besmisao prevođenja intimnog, porodičnog praznika pripadnika Srpske pravoslavne crkve (SPC) na čitav jedan grad, ukazujemo još jednom da je u pitanju neustavno kršenje principa sekularnosti i diskriminacija svih onih koji nisu pripadnici SPC”, ocenili su Ateisti Srbije u saopštenju za javnost.

Oni su oštro kritikovali pomoćnika gradonačelnika Beograda Borka Milosavljevića, koji je rekao da je Spasovdan praznik koji ne poznaje etničke i verske razlike i praznik koji praznuju svi.

“Šokirani smo neznanjem gospodina Milosavljevića, za koga bismo očekivali da je makar elementarno informisan te da zna da ovaj praznik SPC nije praznik pripadnika drugih verskih zajednica, kao ni ateista. Prisiljavanje građana da se identifikuju kao pripadnici jedne verske zajednice užasavajući je čin, za koji smo bili ubeđeni da pripada mračnoj prošlosti i nekim totalitarnim sistemima”, piše u saopštenju.

Oni su pozvali gradske čelnika da, umesto obeležavanja Spasovdana, ubuduće taj novac usmere na “nehumano i nemoralno otuđene materinske i dečje dodatke” i da ga ulože u škole, biblioteke, učila i slanje talentovanih đaka na međunarodna takmičenja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga