Ateisti Srbije: Nikolić zloupotrebljava posmrtne ostatke Nikole Tesle

Tomislav Nikolić je slobodan da kao privatno lice pomaže SPC na svaki način koji smatra potrebnim

01. juna 2016

Ateisti Srbije ocenili su danas da je posmrtnim ostacima Nikole Teske mesto u muzeju, prema željama njegovih naslednika, a da je u režiji trenutnog predsednika Srbije Tomislava Nikolića pokušana zloupotreba.

Ateisti su podsetili Tomislava Nikolića da je po Ustavu, Republika Srbija sekularna država, u kojoj bi crkve morale biti odvojene od državnih institucija, kao i da on nije predsednik Srba, već predsednik Republike Srbije, države svih naroda koji u njoj žive.

„Ukoliko mu je stalo do duhovnosti, slobodan je da kao privatno lice pomaže SPC na svaki način koji smatra potrebnim. Kao predsednik, ne sme da favorizuje jednu versku zajednicu, ili jednu nacionalnu zajednicu, u odnosu na ostale“, naveli su Ateisti.

U saopštenju se Nikoliću poručuje da, ukoliko mu je stalo do duhovnosti, slobodan je da kao privatno lice pomaže SPC na svaki način koji smatra potrebnim, ali da kao predsednik ne sme da favorizuje jednu versku zajednicu ili jednu nacionalnu zajednicu u odnosu na ostale.

„Nikolić se, naime, susreo sa Miroslavom Gavrilovićem, sadašnjim rukovodiocem Srpske pravoslavne crkve (SPC), da bi razgovarali o obnovi Hrama Svetog Save, jednog od najvećih spomenika otimanja novca od naroda, bahatosti i kiča u savremenoj srpskoj istoriji. Na tom sastanku, na kom je Gavrilović nastupio pod pseudonimom Irinej i sa titulom patrijarha, razgovarali su i o neprekidnoj želji SPC da otuđi posmrtne ostatke velikog srpsko-američkog naučnika Nikole Tesle i da ih protivno njegovoj želji i željama njegovih naslednika, sahrani u porti svog megalomanskog spomenika besmislu“, piše u saopštenju Ateista Srbije.

U njemu se dodaje i da čovek koji je čovečanstvu doprineo izumima koji su poboljšali i koji i danas unapređuju živote milijardi ljudi širom planete, nije zaslužio da se sa njegovim posmrtnim ostacima igraju sujeverni, neobrazovani i primitivni ljudi, zarad malo populizma i demagogije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga