Ateisti Srbije: Kazniti sve sveštenike koji izlažu građane riziku, posebno episkopa Irineja

"Primenite propise i zakone, zaštitite narod, vernike i sve nas ostale"

29. mar 2020

Udruženje Ateisti Srbije zatražilo je danas od državnih organa da primereno kazne sve sveštenike Srpske pravoslavne crkve (SPC) koji zbog verskih obreda izlažu građane velikom zdravstvenom riziku u vreme pandemije zarazne bolesti kovid-19.

“Od državnih organa očekujemo da prestanu pod hitno da narodu prete kaznama i mučnom smrću, a čelnicima SPC samo preporučuju da odustanu od ovog divljaštva i primitivizma. Očekujemo da propise koji važe u vremenu pandemije strogo i direktno primenjuju na od razuma, zakona i morala odmetnuti vrh SPC, osobito na Mirka Bulovića, portparola ove verske zajednice i episkopa bačkog (Irineja)”, naveli su Ateisti Srbije u saopštenju za javnost.

Optužili su eoiskopa Irineja i da “laže” o tradiciji verskog obreda pričešća i ocenili da je sve što on radi u vreme pandemije “sramotno, opasno i umobolno”.

“Obuzdajte Bulovića! Primenite propise i zakone, zaštitite narod, vernike i sve nas ostale. Okončajte ovo bezumlje”, poručili su Ateisti Srbije.

Dodali su da je Irinej osoba koja je od ranije poznata po “teranju dece, učesnika Zmajevih dečjih igara iz blizine porte njegove crkve i po proklinjanju učesnika Kobasicijade”.

“Dakle, evidentno mizantropna osoba, koja ne može davati savete u vremenu pandemije. Takva osoba nema ljudski i moralni kapacitet da određuje šta je ispravno a šta nije, a nema ni zakonsko pravo da navodi naivne na širenje zaraze koja nas sve podjednako ugrožava”, ocenili su Atenisti Srbije.

Zahvalili su “racionalnim i pribranim” sveštenicima i episkopima SPC-a, koji su odustali od zdravstveno rizičnih verskih obreda i koji pozivaju vernike da se u ovo vreme suzdrže od obreda koji je evidentno opasan.

“Smatramo da je kompletan čin ‘tradicionalne’ pričesti, u kojoj veliki broj ljudi liže istu čašu i istu kašičicu, a sve podsticano od strane vrha SPC-a, jedan od najjezivijih zločina prema sopstvenim vernicima i sopstvenom narodu. Samo potpuni neljudi, moralne nakaze i čudovišta, mogu insistirati na praksi koja sasvim izvesno i očigledno uvećava rizike”, ocenjuje se u saopštenju.

Prema njihovim rečima, radi se o “namernom i svesnom” širenju pandemije, dok istovremeno sveštenici poput episkopa Irineja tvrde da su svi oni koji to kritikuju “anticrkveni” i “antisrpski” elementi.

“Jedino anticrkveno i antisrpsko je podsticanje rizičnog ponašanja i potencijalno širenje pandemije među vernicima i ostalim građanima. Koronavirus napada i ubija sve, ne diskriminišući po veri ili naciji”, naveli su Ateisti Srbije.

Crkva ugrožava živote: I dalje pričešćuju istom kašičicom

Na desetine vernika okupilo se u jutros ispred brojnih novosadskih crkava kako bi primilo pričest, a u jednoj od njih se nastavilo sa tradicijim da se vernici pričešćuju iz iste kašičice.

Poštovala su se nova pravila, videla sam da je sveštenik umočio “kašičicu” u nešto pre nego što me je pričestio”, rekla je za Nova.rs jedna od vernica koju smo zatekli ispred crkve na Novom naselju.

Uprkos upozorenjima epidemiologa da se ovakvo ponašanje smatra “visoko rizičnim”, a i preporukama da se pričest obavlja u kućnim posetama, Eparhija bačka je nastavila sa istim ponašanjem.

“Ružno je što ovo moramo da objavljujemo, ne osećam se lepo, ali istovremeno osećam odgovornost da to uradim … Prolazim na biciklu sa sve maskom na licu da bih istrčala psa, a onda ugledam ekipu oko crkve koja niti masku nosi, niti brine o sebi, niti o drugima” kaže Tijana Radojević sa Novog naselja, koja je zabeležila skup ispred crkve.

Podsećamo, stručni stav je jasan: “Mi takvu vrstu ponašanja svrstavamo u visok rizik za prenošenje infekcije,” navela je zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević.

Ista scena kao sa Novog naselja mogla se videti i ispred crvke u Petrovaradinu, gde većina okupljenih nije imala nikakvu zaštitnu opremu. Pripadnici policije koji su se nalazili u blizini okupljenih rekli su novinaru Nova.rs da “nemaju nalog da reaguju” po pitanju okupljenih vernika. Istovremeno, više policijskih patrola i marica su danas kružile Beogradskim kejom u Novom Sadu i rasterivali građane koji su se tamo zatekli u šetnji.

(Beta, Nova.rs )

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga