Ateisti Srbije: Država SPC-u uplatila 30 miliona dan nakon crkvenog sabora na kojem je bio Vučić

"Jezivo kršenje principa sekularnosti"

20. maja 2019

Organizacija Ateisti Sbrije najoštrije je danas kritikovala predsedniak Srbije što je o pitanju Kosova razgovarao sa vladikama na Saboru Srpske pravoslavne crkve (SPC) i navela da je već narednog dana iz budžeta Srbije, odlukom Vlade Srbije, SPC-u “poklonjeno” 30 miliona dinara novca građana Srbije.

“Novac je poklonjen zarad navodne izgradnje crkava i pratećih objekata SPC-a u stranim zemljama, što je samo dodatno jezivo kršenje principa sekularnosti i nastavak sprovođenja nakaradne politike nelegalnog uvođenja ove organizacije kao državne religije. Kada se uzme u obzir da je samo u prethodnih pola godine, SPC na slične načine, brutalnim otimanjem iz budžeta, prihodovala nekih 18 miliona evra, stvari postaju još tragičnije”, naveli su Ateisti Srbije u saopštenju za javnost.

Upozorili su državne organe da nemaju pravo da budžetski novac, dakle novac građana Srbije, poklanjaju organizaciji koja, zbog brojnih oslobađanja poreza ili pak odbijanjem da isti plaća, suštinski ne učestvuje u punjenju budžeta.

“Niko nema pravo da budžet koristi za namirivanje populističkih i demagoških računa. Simuliranje rane srednjevekovne ‘simfonije’ između crkve i države, nije bilo društveno korisno ni pre hiljadu godina, a svakako to nije ni danas. Štaviše”, poručili su Ateisti Srbije.

Oni su naveli da je Skupština Srbije mesto za razgovor o Kosovu, a ne Sabor SPC-a.

“Na skupštinskim sednicama i sastancima skupštinskih tela, verujemo da bi prisustvo predstavnika SPC-a bilo primereno, u ulozi posmatrača i zainteresovane strane. Neprimereno je pak to da najviši predstavnici državne vlasti, kakvo god mišljenje imali o načinu na koji vode pregovore, podnose izveštaje SPC-u. U tom smislu, oštro protestujemo protiv nastavka populističke politike neustavnih i nezakonitih ‘konsultacija’ sa SPC-om”, piše u saopštenju.

Ateisti Srbije su naveli da je SPC “više nego materijalno sposobna” da se stara o potrebama svojih vernika za mesta za molitve i verske službe, te da je “ne samo nelegalno, već i savršeno nepotrebno da država plaća za crkve, manastire, parohijske domove, automobile i lokale SPC-a”.

“Sa druge strane, društvo u kom onkološki pacijenti dobijaju upute za ispitivanja na pokvarenim skener uređajima, gde čitava beogradska naselja, gradovi i sela u unutrašnjosti nemaju pijaću vodu i kanalizaciju i gde nema dovoljno vrtića za decu, zaista ima preče prioritete od crkava i parohijskih domova SPC-a”, istakli su Ateisti Srbije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga