Ateisti Srbije: Država da zaštiti Verbića od hajke SPC-a

Oni su Irineja Bulovića optužili da je tvorac “najčudovišnijih i najmrziteljskijih” saopštenja SPC u njenoj celokupnoj istoriji

26. dec 2015

Udruženje Ateisti Srbije pozvalo je danas državu da reaguje i zaštiti ministra prosvete Srđana Verbića od “histeričnih napada” Srpske pravoslavne crkve (SPC), zbog njegove izjave o mogućnosti uklanjanja verske nastave iz osnovnih i srednjih škola.

“U normalnim društvima, crkvena tela se ne pitaju o prosvetnim i naučnim programima. Bili bismo srećni da isto možemo reći i za Srbiju, ali se bojimo da nas stvarnost svakodnevno demantuje”, naveli su Ateisti Srbije u saopštenju za javnost.

Ocenili su da država ne sme da dozvoli predstavnicima SPC da se i dalje “bahate”.

“Kao i uvek, nisu (Irinej) Bulović, crkva i njihovi sledbenici krivi za ovakva dešavanja. Od njih se i očekuje da budu primitivni, agresivni, sirovi, nasilni. Kriva je država, koja im dopušta da se bahate i dalje”, piše u saopštenju.

Ateisti Srbije su za napad na Verbića, kroz saopštenje SPC, optužili bačkog vladiku Irineja, čije je svetovno ime Mirko Bulović.

“Bulović je poznat kao osoba koja je protivnik dečije igre, pesme, smeha i radosti, pa ne čudi to što je on na čelu ove harange SPC, prema trenutno prvom čoveku srpske prosvete, a protiv interesa upravo dece. Ne čudi dabome ni to što je željeni cilj ove harange smena ministra, koji je reagovao racionalno i time ‘uvredio osećanja’ Sinoda SPC”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da veronauka nije nauka, već služi samo za dogmatizovanje dece, što je veliki problem.

“Ako se deca zaluđuju dogmom od malih nogu, to onemogućava metodički, kritički pristup umnog bića realnosti”, piše u saopštenju.

Ateisti Srbije su ocenili daje veronauka u škole u Srbiji uvedene u junu 2001. godine, nakon izručenja bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića Haškom tribunalu, kao zamena za ćutnju SPC-a zbog izručenja Miloševića.

Oni su Irineja Bulovića optužili da je tvorac “najčudovišnijih i najmrziteljskijih” saopštenja SPC u njenoj celokupnoj istoriji.

“Vaistinu je pravi, verni učenik Justina Popovića, najodanijeg sledbenika Nikolaja Velimirovića, tvorca nekih od najzlokobnijih i najmonstruoznijih dogmi SPC”, navodi se u saopštenju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga