Ateisti Srbije: Crkvi naplatiti porez a vernicima uvesti crkveni porez

"Najverovatnije je problem u tome što kada bi neko i predložio, pa onda i uveo porez ya vernike, naprasno bi se ispostavilo da u celoj Srbiji nema ni 5.000 vernika SPC koji su spremni da plate porez za materu crkvu”

22. maja 2018

Udruženje građana Ateisti Srbije zatražilo je danas da država obaveže Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) da plaća porez, a da vernici SPC plaćaju crkveni porez od svojih zarada.

“Pozivamo državu da oporezuje i u sistem PDV-a uvede crkvene poslove, kao i to da umesto izdvajanja iz budžeta koji pune svi građani Srbije, verskim zajednicama omogući daleko lukrativniji porez koji bi dobijale redovnim odvajanjem od plata sopstvenih vernika. Napokon, to su najbolje i najpravednije tekovine savremenog sveta, kom i sami valjda težimo”, naveli su Ateisti Srbije u saopštenju za javnost.

Podsetili su da SPC iz budžeta Srbije dobije oko sedam miliona evra, i to od svih građana Srbije, bez obzira da li su vernici ili nisu.

Založili su se za uvođenje crkvenog poreza po ugledu na način na koji se to radi u Nemačkoj, gde se za crkve i verske zajednice izdvaja osam ili devet odsto bruto plate za svakog zaposlenog koji se izjasnio pred poreskim organima kao vernik.

Ateisti Srbije su naveli da bi na taj način Srpska pravoslavna crkva prikupila daleko više novca nego što ga dobija danas od države i prikuplja na venčanjima, krštenjima i sahranama, uz uslov da je tačan podatak koji iz SPC-a često ističu a to je da u Srbiji ima 95 odsto vernika te crkve.

“Pa u čemu je problem? Ko bi se pri čistoj svesti, da ne kažemo i pri zdravoj pameti, odrekao tako basnoslovnog bogatstva? Najverovatnije je problem u tome što kada bi neko i predložio, pa onda i uveo takav porez, naprasno bi se ispostavilo da u celoj Srbiji nema ni 5.000 vernika SPC koji su spremni da plate porez za materu crkvu”, ocenjuje se u saopštenju.

Ateisti Srbije su optužili SPC da zato “igra na sigurno”, pa dobija sedam miliona evra iz budžeta svake godine, ne plaća porez i dobija nebrojene privilegije u obradivoj i građevinskoj zemlji, nekretninama i uslugama od države.

Pozvali su vlasti da uvedu crkvu u sistem PDV-a i da taj novac bude iskorišten za kupovinu neophodne medicinske opreme za državne bolnice i za opremanje vrtića i škola.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga