- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Ateisti Srbije: Bolnica povredila zakonsko pravo ženi da odlučuje o svom telu

Ateisti Srbije ocenili su danas da su lekari u bolnici „Stefan Visoki“ u Smederevskoj Palanci pogazili svoju lekarsku zakletvu i obavezu i direktno prekršili niz zakona i Ustav Republike Srbije, pozivajući se na to da prekide trudnoće ne rade na „crveno slovo“, odnosno na verske praznike Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Ateisti su naveli da sa užasavanjem reaguju na informaciju o uskraćivanju medicinski izuzetno opravdanog prekida trudnoće pacijentkinji u bolnici u Smederevskoj Palanci.

„Izostanak hitne reakcije nadležnih, samo uvećava osećaj mučnine i nezadovoljstva zbog ovako čudovišne zloupotrebe prava pacijenata. Ne ulazeći u to koliko je besmisleno pretiti čarolijama i crnom magijom racionalnim ljudima, smatramo gnusnim ovo javno ponižavanje žena i vređanje njihove ljudskosti i prava na donošenje odluka o svom telu“, piše u saopštenju Ateista.

Oni su podsetili javnost da, iako je prekid trudnoće u Srbiji regulisan zakonom, po pravilima struke i savremenim svetskim standardima, o tome da li će nekoj pacijentkinji biti urađen abortus, neretko odlučuju i sveštenici.

„To nije slučaj samo u referentnoj, najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji, u Kliničkom centru Srbije, već u svakoj etičkoj komisiji sedi i sveštenik SPC. Predstavnika, recimo feministkinja, dabome nema“, objasnili su Ateisti.

Oni su poručili da insistiraju na brzoj i efikasnoj reakciji nadležnih i hitno kažnjavanje svih umešanih lekara i osoblja, kao i izvinjenje oštećenoj pacijentkinji.
„Tražimo i hitno sklanjanje sveštenika i drugih nestručnih i neobrazovanih osoba, iz etičkih komisija i svih mesta sa kojih mogu svojim neukim, štetnim i primitivnim odlukama da ugrožavaju ne samo ljudska prava, već i zdravlje pacijenata. Nedopustivo je i neprihvatljivo da o pitanjima seksualnosti, trudnoće i prekida iste, odluke donose oni koji su se obavezali na celibat i nezasnivanje porodice“, navodi se u saopštenju.

U njemu se dodaje i da nemoralno i sumanuto da moralne lekcije dele predstavnici verske zajednice „opterećene pedofilijom, seksualno-pervertiranim ponašanjem sveštenstva i bahatim bogaćenjem“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!