Ateisti Srbije: Bizarni pokušaj jezičkih ustrojitelja iz Treće Srbije

"Potpuni jezički diletantizam, oličen u katastrofalno pogrešnim tumačenjima reči i izraza koje smatraju stranim", navodi se u saopštenju Ateista

06. juna 2014

Udruženje građana Ateisti Srbije kritikovalo je danas novosadsko javno preduzeće Informatika koje je, kako su juče preneli mediji, svojim zaposlenima putem letka dalo uputstva o izbacivanju stranih izraza iz svakodnevnog govora. Ateisti Srbije ocenili su da je sadržina letka „tragična“ i da je namenjena „kvazipatriotskom forsiranju onoga što autori smatraju čistim srpskim jezikom“.

„Svu tragičnost ovog novog pokušaja nametanja dogmatskog i nasilničkog viđenja patriotizma ove grupacije šovinista, ksenofoba i kulturnih diletanata u kosmopolitskom, višenacionalnom i viševerskom Novom Sadu, karakteriše i potpuni jezički diletantizam, oličen u katastrofalno pogrešnim tumačenjima reči i izraza koje smatraju stranim“, navodi se u saopštenju Ateista. U ovom udruženju su objasnili i da sama reč „letak“ nije izvorno srpska, te da je reč „granica“ izvorno nemačka.

„Reč ‘peder’ nije srpska, već grčka reč, u srpski uvezena preko francuskog. Reč ‘narkoman’ nije srpska, već je složenica grčke reči ‘narko’ i dodatka ‘man’ i kao takva se koristi širom sveta, a u srpski je došla preko nemačkog. Kontekst reči ‘daun’ (od engleskog ‘down’) je daleko širi od srpske reči neraspoložen“. Isto važi i za kontekst reči ‘fensi’ (od engleskog ‘fancy’), gde je pride i ponuđena navodno srpska reč ‘pomodarski’ zapravo reč sa stranim, francuskim korenom“, istakli su Ateisti.

U saopštenju ovog udruženja se dodatno pojašnjava i da reč „ćaskati“ takođe nije izvorno srpska, dok je ponuđeni prevod za reč „iskulirati“, kako je ocenjeno, tragično promašenog konteksta i ni na koji način ne može biti „ne delovati“, jer, dodaje se, kada nekoga „iskulirate“, svakako ga niste „ne delovali“.

„Reč ‘žurka’ je francuskog porekla, a kontekst reči ‘haj’ (od engleskog „high“, visoko) nije samo raspoložen, već se često odnosi i na osećaj koji korisnici opojnih droga imaju nakog upotrebe istih. Izraz ‘robna marka’ u sebi sadrži stranu, nemačku osnovu ‘marka’. Reč ‘fit’ ima daleko širi kontekst od pokušaja srpskog prevoda ‘zdrav’ ili ‘zgodan’. Reč ‘melodija’ je grčkog porekla i u srpski jezik je došla preko francuskog i nemačkog jezika“, objašnjava se dalje u saopštenju.

Ateisti su upozorili i da reč „vežbanje“ nije adekvatan prevod reči „fitnes“ (od engleskog „fitness“), jer vežbanje sviranja klavira svakako nije fitnes istog, niti je vežbanje zadataka iz matematike fitnes tih istih zadataka.

Oni su dodali i da je reč „roštilj“ izvorno mađarska (u originalu, „rostély“), a da je „šunka“ reč nemačkog porekla (izvorno „Schinken“).

„Izraz ‘direktna linija’ je u celosti stranog porekla (latinskog, a u srpski došao preko francuskog i nemačkog jezika), pa je menjanje stranog izraza podjednako stranim izrazom samo dodatak na inače bizarni pokušaj jezičkih ustrojitelja iz Treće Srbije“, ocenjuju Ateisti.

Kontekst reči „implementirati“ je, dodaju, daleko širi od ponuđenog prevoda „sprovesti“, koji čak i za prvo približenje nije precizan i od kog je precizniji pojam „primeniti“.

„Reč ‘inženjer’ je u srpski jezik ušla iz francuskog i nemačkog jezika, potiče od starofrancuske reči ‘engigneor’, koja pak korene vuče iz srednjovekovne latinske reči ‘ingeniator’, nastale iz klasičnih latinskih reči ‘ingeniare’ (osmisliti), tj. ‘ingenium’ (unutrašnja nadarenost, talenat). Reč ‘lozinka’ je nemačkog porekla (izvorno ‘Losungswort’). Reč ‘ležerno’ je francuskog porekla (izvorno „leger“, u značenju ‘lako, opušteno’). Reč ‘sajt’, u smislu računarske tehnike i Interneta, znatno je šireg konteksta od ponuđenog prevoda ‘strana’, ali od onih koji su samu reč ‘digitalizacija’, kao jedne od paradigmi savremenog napretka, pokušali da prevedu sa ‘ubrojčavanje’, verovatno se bolje i ne može očekivati“, zaključili su u udruženju Ateisti Srbije.

Oni su ocenili i da je zanimljivo to što jezički ustrojitelji previđaju, da je jezik živ i da napreduje i prilagođava se.

„Upravo većina reči koje su ponudili kao prevod stranih reči i izraza, nekada su takođe bile strane, ali su, baš zbog prilagodljivosti jezika, postale njegov sastavni deo. Nasilje nad jezikom ima tek kratkoročne efekte, a ovakve prinude i pokušaji pravljenja nakaradnih pravila samo su odraz nasilničkog, primitivnonacionalističkog, kvazipatriotskog i po mnogo čemu fašističkog mentaliteta autora“, ocenili su Ateisti u svojoj kritici postupka rukovodstva novosadske Informatike.

Ksenofobijom i šovinizmom, kako se navodi, zaslepljeni autori tužnog letka ne razumeju da se granice ne brane zaključavanjem iznutra, već upravo otvorenošću za kosmpolitske uticaje, u kojima se neke svoje posebnosti baštine kao dodatak kulturnom bogatstvu sveta u kome svi žive.

„Nemoguće je bez surovog i tragičnog nasilja, Srbiju zaključati u granice u kojima se koristi samo verzija srpskog jezika koja je po volji polupismenih autora ovog pamfleta koji kao da je stigao iz mračne prošlosti, a da se zanemare građani Srbije koji govore mađarski, rumunski, slovački, albanski, bugarski, romski, češki, rusinski“, upozorili su Ateisti Srbije.

Oni su dodali da problem nije nikada u željama pojedinaca ili određenih grupa da nametnu svoje „nazadne, nasilne, fašističke ili nacističke ideje“, čak i u sredinama koje su, kako su naveli, vekovima sušta suprotnost takvim stavovima, poput Novog Sada i Vojvodine.

„Problem je u državnim organima koji dopuštaju da ti i takvi ekstremisti mogu nesmetano da u javnim, državnim institucijama propagiraju svoje nakaradne, sumanute ideje. Ovo nije stvar za smeh, šalu ili sažaljevanje autora koji svoju nepismenost i zatucanost prikrivaju navodnim patriotizmom. Ovo je budilnik ili zvono koje urla, ne u pet do dvanaest, nego po mnogo čemu u dvanaest i pet i zahteva hitnu i direktnu akciju na suzbijanju ideologija i pokreta koji su po svojim stavovima obeležili prvu polovinu dvadesetog stoleća“, upozorili su Ateisti. Kada alarm prespavate, zakasnićete. Oni su napomenuli da rukovodstvo pomenutog javnog preduzeća čine kadrovi Treće Srbije.

„Odnosno ekstremno desničarske političke organizacije nastale cepanjem od podjednako ekstremističke desničarske organizacije ‘Dveri’. Podsećamo na to da je jedan od čelnika te opskurne grupe sa beznačajnom podrškom među glasačima, Andrej Fajgelj, javnosti već poznat po cenzurisanju izložbe radova studenata master studija Akademije umetnosti u Novom Sadu u oktobru prošle godine zbog proste činjenice da se njemu lično njihovi radovi nisu svideli. Iz njegovih tadašnjih izjava zaključujemo da su mu bila povređena, po njegovom uverenju neprikosnovena, a racionalno krajnje besmislena, ‘religijska osećanja'“, zaključili su u saopštenju Ateisti Srbije.

Ž. Majski (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga