- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Ateisti: Potrebno seksualno obrazovanje da bi se zaustavila epidemija HIV-a

Udruženje građana Ateisti Srbije ocenilo je danas da porast broja inficiranih virusom HIV-a u Srbiji svedoči o tome da, umesto retrogradnih sadržaja poput veronauke, u školske programe hitno treba uvesti sadržaje iz seksualnog obrazovanja.

“Dok veronauka slavi svojih 15 poražavajućih godina teške indoktrinacije dece u Srbiji, čemu u prilog govore poražavajuže statistike o porastu vršnjačkog i svakog drugog nasilja, seksualno vaspitanje ostaje nešto o čemu je sramota govoriti”, naveli su Ateisti Srbije u saopštenju za javnost.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” iz Beograda saopštio je pre nekoliko dana da je tokom 2015. godine u Srbiji registrovano 178 novih osoba inficiranih HIV-om, što je najveći broj još od 1987. godine. Od tog broja, 37 odsto su mladi ljudi, starosti između 15 i 29 godina.

Ateisti Srbije su ocenili da ove poražavajuće statistike potiču upravo iz sveopšteg porasta neznanja, neinformisanosti i tabuizacije tema koje su u razvijenom svetu odavno prestale da budu razlog za stid i ćutanje.

“Dok je u svetu seksualno obrazovanje sastavni deo školskih programa i nastave, u Srbiji se čak i takvi pokušaji, poput probnog uvođenja ovakve nastave u Vojvodini, dočekuju agresivno od strane primitivnih, desničarskih i klerikalnih krugova”, piše u sopštenju.

Ateisti Srbije su ocenili da mladi ljudi u Srbiji zbog toga ulaze u svet odraslih potpuno nespremni, sa nedovoljno znanja o tako banalnim i jednostavnim stvarima, kao što je bezbedan polni odnos i zaštita od polno prenosivih bolesti.

To udruženje građana apelovalo je na državne organe da posvete nužnu pažnju nastavnim planovima i programima i školstvu u Srbiji uopšte.

“U zemlji u kojoj su razni šarlatani, antivakseri i mešetari ljudskom nesrećom, već uspeli da vrate neke do skoro zaboravljene bolesti, neophodno je da reagujete brzo i efikasno, dok tas nesreće i neznanja ne pretegne toliko da povratak u makar tanku ravnotežu ne postane nemoguć”, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!