Ateisti: Đurićev poziv da građani plaćaju SPC je nasilje nad razumom

SPC godišnje prihoduje oko 150 miliona evra, ali ni to im nije dovoljno

20. feb 2016

Udruženje građana Ateisti Srbije oštro je danas osudilo izjavu direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo marka Đurića, koji je pozvao građane koji žive na Kosovu da zarad svog opstanka na toj teritoriji finansijski pomognu Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i ocenilo da je reč o “nasilju nad razumom i elementarnim principima sekularnosti”.

“Ne postoji dabome logično objašnjenje na koji će način ionako prebogatoj crkvi, oslobođenoj poreza i svih uobičajenih građanskih obaveza, taj dodatni prihod pomoći da zadrži Srbe na Kosovu, ali smo odavno odustali od pokušaja traženja logike u onome što po pitanju SPC rade zvaničnici naše države”, naveli su Ateisti Srbije u saopštenju za javnost.

Oni su podsetili da SPC godišnje iz budžeta Srbije, “koji ne puni”, dobija šest miliona evra i naveli da uz prihode koje ostvaruje poklonima ministarstava, lokalnih samouprava i drugih državnih i lokalnih institucija, prihoduje još bar toliko novca, dok svojim verskim delatnostima, za koje ne postoje cenovnici, niti na njih plaća porez, SPC prihoduje još oko 140 miliona evra.

“To SPC svrstava u sam vrh srpskih firmi. Ipak, izgleda da ni tih, oko 150 miliona evra, nije dovoljno. Treba uzeti još, još i ponovo još. Narod treba da da, da i samo da da”, piše u saopštenju.

Podseća se da se u sve većem broju zemalja, crkvena imovina i delatnosti oporezuju, vodeći se jednostavnim pravilom da za sve građane moraju važiti ista prava i iste obaveze, na korist društva i zajedničke države.

“U Srbiji, ide se nažalost i dalje putem retrogradnosti i anahronizama. Tragično je što nas tim putem vode visoki državni zvaničnici”, navodi se u saopštenju.

Ateisti Srbije optužili su SPC da novac koji dobija pretvara u „male Versaje”, najnovije automobile, pozlaćene lustere, nekretnine “za potrebe komfora Isusovih naslednika”.

Ateisti Srbije su predložili patrijarhu SPC Irineju, kao i ostatku čelnika “ove profitne organizacije”, da se presele tamo gde će najbolje direktno pomoći opstanku Srba na Kosovu – u Pećku patrijaršiju.

“Nema boljeg načina da narod zaista oseti da matera crkva deli njegove brige, strahove i teskobe, od toga da žive jedni do drugih. Pozivamo zato državne organe da učine sve da što pre organizuju preseljenje kompletne uprave SPC iz Beograda, pravo na mesto gde je, kako kažu ‘duša srpskog narod’”, na Kosovo, na mesto stolovanja prvih srpskih patrijarha, u Peć”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tvoje lice zvuči poznato
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga