Ateisti: Doplatne markice protivustavne

Velika sredstva koja se protivustavno poklanjaju SPC, preusmeriti na decu, mlade i njihovo obrazovanje

16. juna 2016

Udruženje Ateisti Srbije ocenilo je danas da je protivustavno i protivzakonito to što će se ove godine, u periodu od 15. juna do 31. avgusta, u poštama Srbije naplaćivati obavezna doplatna markica za potrebe izgradnje Hrama Svetog Save.

kako navode ateisti srbije u saopštenju, doplatna markica je odštampana u tiražu od 7,6 miliona komada, a tekst obrazloženja za to, koji se nalazi na sajtu Ministarstva finansija, je prema njhovom mišljenju “neistinit, tendenciozan, šovinistički i diskriminatoran”.

“U razlozima za donošenje Uredbe Vlade Srbije, iznosi se neistina tvrdnjom da se pomenuti objekat SPC podiže na mestu na kom su pre pet vekova spaljene mošti Rastka Nemanjića, Svetog Save. Neuki pisac ovog objašnjenja, ne zna da su ostaci pomenutog Nemanjića spaljeni na Tašmajdanu, a da je današnji vračarski plato u to vreme bio divlji, neuredjeni prostor”, piše u saopštenju.

Ateisti navode da je u Uredbi izneta i neistina da je Rastko Nemanjić bio prvi prosvetitelj.

“Ne samo da nije bio prosvetitelj, već je bio predstavnik upravo dogmatskog načina razmišljanja, koji je istinske prosvetitelje udaljio trajno od crkvenih učenja i okretao ka humanizmu”, piše u saopštenju.

Organizacija je skrenula pažnju i na tvrdnje iz Uredbe da je Hilandar sve do 18. veka bio i “najveća srpska škola” i “rasadnik prosvete”, kao i da je Rastko Nemanjić u Srbiji podizao mnoge škole.

“Onda kada je feudalni društveni poredak jasno razdvajao vlastelu od kmetova, često potpuno neobrazovanih i apsolutno nepismenih, neverovatno je i gotovo magično, zamišljati nekakvo podizanje škola. Činjenice uporno, jasno i nepokolebljivo govore protiv te izmišljotine”, piše u saopštenju..

Dodaje se da je prve škole u Srbiji podizao Dositej Obradović, te da je on bio “istinski prosvetitelj, vekovima kasnije”.

Ateisti su osudili i navod iz Uredbe u kojem se kaže da je “projekat izgradnje hrama od javnog interesa i najveće važnosti, za šta kažu da je “teško razumeti koji je to javni interes u trošenju miliona evra na hram jedne verske zajednice” i to u zemlji u kojoj škole nemaju učila, grejanje ili čak mokre čvorove.

“Teško je shvatiti da je još jedna crkva SPC projekat od najveće važnosti, u društvu u kom je obrazovanost na sve nižem nivou, inoformatička pismenost na evropskom začelju, a siromaštvo pravilo, a ne izuzetak”, dodali su Ateisti.

Pozvali su vlasti da budućnosti Srbije pomognu tako što će pokazati “odgovornost i razum”, da velika sredstva koja protivustavno poklanjaju SPC, preusmere u decu, mlade i njihovo obrazovanje.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga