Ateisti: Dačić pretvara Vladu Srbije u uslužni organ SPC-a

"Zgrada crkve je bila osigurana i za obnovu se skupljaju dobrovoljni prilozi, a ne novac iz budžeta Srbije"

17. maja 2016

Udruženje građana Ateisti Srbije optužilo je danas ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića da Vladu Srbije pretvara u “uslužni organ” Srpske pravoslavne crkve (SPC) kroz obećanja o obnovi pravoslavne crkve u Njujorku, koja je izgorela u požaru.

“Dačić pretvara Vladu Srbije u servis jedne nacionalne zajednice, srpske, ali i u uslužni organ jedne verske zajednice, one pravoslavne, oličene u SPC. Izražavajući iskreno žaljenje zbog požara i nesreće, smatramo da je takvo ponašanje nedopustivo i nezakonito”, naveli su Ateisti Srbije u saopštenju za javnost.

Podsetili su da je zgrada crkve bila osigurana i da se prikupljaju dobrovoljni prilozi za njenu obnovu i dodali da je to jedini ispravan način.

“Dačić, u ime Vlade Srbije, nudi ono što ne da nije u nadležnosti jedne vlade, već je u drastičnom sukobu sa Ustavom i zakonima države”, piše u saopštenju.

Ateist Srbije su naveli da država Srbija svake godine poklanja SPC-u više od šest miliona evra budžetskih sredstava, dok je istovremeno SPC oslobođena poreza i ne puni budžet.

“Pokloni i ‘projekti’ ministarstava i lokalnih samouprava, ovu sumu dižu na više od 10 miliona evra godišnje. A sada, povrh svega toga, gospodin Dačić obećava još novca poreskih obveznika Srbije, dakle svih osim same SPC, za obnovu hrama SPC u SAD. Skandalozno, u najmanju ruku”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga