Astra: Godišnje u Srbiji se prijavi oko 1.000 nestanaka dece

Najčešće vrste nestanaka su deca koja beže od kuće ili iz domova za decu bez roditeljskog staranja/hraniteljskih porodica, dok je procenat otete dece ispod 10 odsto od ukupnog broja nestanaka

22. maja 2018

Akcija protiv trgovine ljudima je organizacija koja se pored primarne uloge borbe protiv trgovine ljudima, od 2012. godine uključila i u rešavanje problema nestale dece.

Stoga, organizacija ASTRA 25. maja obeležava Međunarodni dan nestale dece u parku Tašmajdan (blizu crkve Svetog Marka) i organizuje priredbu „Skroz dečije“, sa početkom u 16 časova. Mališani će imati priliku da gledaju i slušaju nastupe plesne grupe Dance Factory, učesnike/ce Pinkovih zvezdica, recitacije dečijih pesmica, a program će upotpuniti animator Cirkusfere klovn Pucko. Dok se njihovi mališani zabavljaju, aktivistkinje ASTRE će razgovarati sa roditeljima u cilju prevencije nestanaka dece, različitih oblika eksploatacije, kao i trgovine ljudima.

Od 2012. godine do danas ASTRA je primila preko 2.000 poziva putem Evropskog broja za nestalu decu, u vezi sa različitim vrstama nestanaka dece.

„Tokom 2017. godine putem ovog broja primili smo 11 prijava nestanaka dece: osam devojčica i tri dečaka. Od ovog broja, 10 dece su državljani Srbije, a 1 dete strani državljanin. Za šestoro dece Evropski broj za nestalu decu u Srbiji je dobio informaciju da su pronađena, a potraga i dalje traje za troje dece. Za dvoje dece nemamo povratnu informaciju. Poslednji podatak koji smo dobili od Ministarstva unutrašnjih poslova se odnosio na prvu polovinu 2017. godine kada je broj nestanaka dece iznosio preko 400, dok se na osnovu iskustva iz prethodnih godina može reći da se na godišnjem nivou prijavi preko 1.000 različitih vrsta nestanaka dece. Nažalost, MUP nije dogovorio na naš zahtev za dostavljanje najnovijih podataka“, navodi se u saopštenju ASTRA.

Prema podacima Mreže evropskih brojeva za nestalu decu, kao i prema podacima policije, najčešće vrste nestanaka su deca koja beže od kuće ili iz domova za decu bez roditeljskog staranja/hraniteljskih porodica, dok je procenat otete dece ispod 10 odsto od ukupnog broja nestanaka, iako u medijima najčešće čujemo za ovakve slučajeve.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga