Asocijacija nezavisna kulturna scena zahteva mere pomoći umetnicima

"Pandemija korona virusa ostavila je na hiljade umetnika i umetnica, kulturnih radnika i radnica u Srbiji bez posla"

23. mar 2020

Asocijacija nezavisna kulturna scena Srbije pozvala je nadležne u republičkoj i pokrajinskoj vlasti kao i u lokalnim samoupravama da hitno reaguju i donesu konkretne mere podrške umetnicima, kulturnim radnicima i sektoru samozaposlenih u kulturi.

Oni u saopštenju navode da odluku o ukidanju konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u kulturi Sekretarijata za kulturu grada Beograda, smatraju neprihvatljivom uz poruku da postoje brojne mogućnosti prilagođavanja kriznoj situaciji te da je „mera ukidanja konkursa oličenje suštinske nebrige za kulturni sektor“.

Pandemija korona virusa ostavila je na hiljade umetnika i umetnica, kulturnih radnika i radnica u Srbiji bez posla, čime su se preko noći našli u neodrživoj egzistencijalnoj poziciji. Već prethodno težak položaj umetnika i kulturnih radnika sada je doveden do granice egzistencijalnog opstanka“, piše u saopštenju.

Između ostalog, zatraženo je da se po hitnom postupku povuče odluka o ukidanju godišnjeg konkursa za finansiranje projekata u kulturi, da se uspostavi bespovratna pomoć za socijalno najugroženije kulturne delatnike, da se hitno isplate svi do sada odobreni projekti i da republički i fondovi lokalnih samouprava preuzmu troškove doprinosa za sve samozaposlene umetnike za vreme pandemije.

Dopis je upućen Ministarstvu kulture i informisanja, Sekretarijatu za kulturu grada Beograda kao i Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga