Artur Mas: Ako pobedim, Katalonija će biti nezavisna

Mas želi da regionalne izbore pretvori u glasanje za nezavisnost, ocenili su analitičari

24. sep 2015

Lider katalonskih separatista Artur Mas ocenio je danas da ukoliko pobedi na regionalnim izborima u nedelju, Kataloniji „neće više biti potreban“ referendum o nezavisnosti od ostalog dela Španije.

Mas, lider bogatog regiona na severoistoku Španije, od 2012. godine bezuspešno pokušava da organizuje referendum o nezavisnosti kao Škotska koja se prošle godine izjasnila da ostane u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Konzervativna vlada španskog premijera Mariana Rahoja kategorički odbija održavanje katalonskog referenduma, zbog čega Mas želi da regionalne izbore pretvori u glasanje za nezavisnost, ocenili su analitičari.

Prema poslednjim anketama, pristalice nezavisnosti bi mogle da dobiju većinu od 135 poslaničkih mesta u regionalnom parlamentu.

Mas, koji je svestan da možda neće dobiti apsolutnu većinu, rekao je da će ponovo pokušati da organizuje referendum ako pobedi na izborima.

Katalonski lider je rekao da želi da pregovora sa španskim vlastima o „sporazumnom odvajanju“ a sa Evropskom unijom da Katalonija ostane u EU.

Mas je dodao da ukoliko bi se Madrid i Brisel složili o nezavisnosti, Katalonija bi preuzela deo otplate duga Španije.

„Ako nema tog dogovora s Katalonijom, onda ne znam kako će Španija uspeti da otplati dug, koji bi mogao da iznosi do 100 odsto njenog bruto domaćeg proizvoda (BDP)“, rekao je Mas i podsetio da Katalonija predstavlja 16 odsto stanovništva Španije i obezbeđuje najmanje 19 odsto BDP-a cele zemlje.

Istraživanja uglavnom pokazuju da većina Katalonaca smatra da njihov region mora da ima pravo na referendum o nezavisnosti, ali su potpuno podeljeni oko toga da li žele da Katalonija postane nezavisna država.

Većina ispitanika je protiv nezavisnosti ukoliko bi to značilo da Katalonija ne bi bila članica Evropske unije.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga