Art tura na ulicama Pančeva

Ovih dana šetnja ulicama Pančeva ima posebnu umetničku draž

15. apr 2016

Pančevci ovih dana uživaju u delima domaćih i stranih slikara poput Nadežde Petrović, Pikasa, Paje Jovanovića. Reč je o Art turi Narodnog muzeja iz Beograda, a reprodukcije dvadesetak slika okačene su na fasadama u centru grada.

Ovih dana šetnja ulicama Pančeva ima posebnu umetničku draž. Na lepim fasadama možete videti još lepše slike, reprodukcije nekih od najpoznatijih dela domaćih i stranih slikara poput Pikasa, Monea, Paje Jovanovića. Grad je svakako lepši a ideja je obradovala ljubitelje slikarstva i zainteresovala čak i one koji ne posećuju galerije često.

Art tura je gostovala i u nekoliko drugih gradova. Događalo se da neka reprodukcija bude oštećena ali uglavnom ljudi pozitivno reaguju na ovaj koncept.

Reč je o art turi Narodnog muzeja iz Beograda, kojem i pripadaju ova dela a koja se zbog renoviranja muzeaj već duže u originalu ne mogu videti..

„Termin Art tura je nastao tokom 17. i 18. veka kao koncept oko kojeg su mlade aristokrate putovale po Evropi kako bi se upoznale sa vrhunskim umetničkim ostvarenjima. Narodni muzej u Beogradu je u specifičnoj situaciji s obzirom na to da se nalazimo u procesu rekonstrukcije i da posetioci ne mogu da vide ova dela u originalu još uvek, te je naša ideja bila da izađemo iz muzeja i da ljudima omogućimo da saznaju nešto više, kako o samim umetničkim delima, tako i o zbirkama Narodnog muzeja“, kaže Gordana Grabež iz Narodnog muzeja u Beogradu.

„Art tura je nešto što će našim sugrađanima i gostima Pančeva pružiti jedan nesvakidašnji doživljaj umetnosti. Svi mogu da uživaju i da pogledaju vrhunske reprodukcije naših i stranih majstora iz 18., 19. i 20. veka“, izjavila je Vanja Radenković iz Narodnog muzeja u Pančevu.

Pančevci će u muzeju na otvorenom uživati do 5. maja.

(Aleksandra Vlajić, RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga