Arheolozi misle da su pronašli Kolumbov brod

Jedan od najpoznatijih američkih podvodnih arheologa tvrdi da dokazi upućuju na to da se radi o brodu Santa Maria

14. maja 2014

Više od pet stotina godina otkako se Santa Maria, komandni brod Kristofora Kolumba, nasukala na karipske stijene, arheolozi misle da su pronašli njenu olupinu na dnu mora sjeverno od obale Haitija.

„Svi geografski, podvodni topografski i arheološki dokazi uvjerljivo ukazuju na to da je to olupina Kolumbovog slavnog broda“, rekao je vođa arheološke ekspedicije Barry Clifford, jedan od najpoznatijih američkih podvodnih arheologa.

Ako se njegove riječi pokažu tačnima, bit će to jedno od najvažnijih podvodnih arheoloških otkrića u historiji.

Santa Maria je izgrađena u drugom dijelu 15. stoljeća u Baskiji. Kolumbo ju je unajmio zajedno s još dva broda, Pintom i Ninom i u augustu 1492. otplovio sa španske atlantske obale u potrazi za zapadnim putem do Azije. Dva mjeseca poslije doplovio je do Bahama i otkrio Novi svijet.

Tvrđava na Haitiju

Santa Maria, najveći i komandni brod ekspedicije, na Božić 1492. u oluji je udarila u greben sjeverno od obale Haitija i posada ju je morala napustiti.

U jednom obližnjem selu Kolumbo i njegova posada izgradili su manju utvrdu iz koje su se sedmicu dana poslije s dva preostala broda uputili nazad u Španiju, kako bi o otkriću, koje su tada još percipirali kao zapadni put do Indije, izvijestili svoje pokrovitelje, španskog kralja Ferdinanda i kraljicu Izabelu.

O lokaciji brodoloma Santa Marije od tada se nije znalo ništa.

Cliffordovu identifikaciju Santa Marije omogućilo je nekoliko prijašnjih arheoloških otkrića. Godine 2003. grupa drugih arheologa pronašla je vjerovatnu lokaciju Kolumbove utvrde, što je Cliffordu omogućilo da, koristeći se informacijama iz dnevnika slavnog moreplovca, pobliže odredi moguće mjesto brodoloma.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga