Argentina traži Foklande od Britanije

Argentina tvrdi da je nasledila vlasništvo nad ostrvima od Španije i da su britanski kolonijalisti okupirali Foklande silom 1833. godine, čime su narušili integritet Argentine

03. jan 2013

Argentinska predsednica Kristina Fernandez pozvala je britansku vladu da vrati Foklandska ostrva njenoj zemlji.

Fernandezova je u otvorenom pismu, objavljenom u britanskim listovima, apelovala da se britanski premijer Dejvid Kameron povinuje rezoluciji Saveta bezbednosti UN iz 1965. godine i pristane na „pregovore o rešenju“ oko ovih ostrva.

U pismu se navodi da su ostrva silom oteta od Argentine u maniru „kolonijalizma iz 19. veka“.

Britansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da ne može biti pregovora o suverenitetu Foklanda „osim ako to ne zatraže stanovnici ostrva“.

Referendum o političkom statusu ostrva biće održan u martu.

Prošle godine obeleženo je 30 godina od foklandskog rata, kada su argentinske snage 74 dana držale pod svojom kontrolom ova ostrva.

Pismo argentinskog predsjednika objavljeno je 3. januara, kada su, kako piše u tekstu, ostrva pre 180 godina silom oduzeta od Argentine, iako su udaljena 14.000 kilometara od Londona.

Argentina tvrdi da je nasledila vlasništvo nad ostrvima od Španije i da su britanski kolonijalisti okupirali Foklande silom 1833. godine, čime su narušili integritet Argentine.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga