Argentina: Masovna otpuštanja u nacionalnoj novinskoj agenciji

U periodu između 2003. i 2015. broj zaposlenih u Telamu porastao je sa 479 na 926 ljudi

27. juna 2018

Argentinska vlada desnog centra odlučila je da otpusti 354 novinara i zaposlenih u zvaničnoj novinskoj agenciji Telam od ukupno 900, osuđujući upotrebu agencije u političke svrhe za vreme vladavine bivših predsednika Nestora i Kristine Kiršner, saopštila je agencija.

Agencija je saopštila da je na putu modernizacije i profesionalizacije firme odlučeno da se otpuste zaposleni koji ne odgovaraju traženom profilu.

„Novi Telam biće moderna agencija, pouzdana i sa više platformi, predvodnik na nacionalnom i regionalnom tržištu informacija“, navela je agencija u saopštenju.

Dodaje se da je agencija, kao i brojne druge državne organizacije i firme, bila žrtva neodgovornosti i loše uprave prethodne vlade, predsednika levice Nerstora i Kristine Kiršner (2003-2015) koji su koristili javni sektor u političke svrhe.

Sindikati su odmah odlučili da uđu u štrajk na neodređeno vreme. Oni su naveli da se radi o planu da se rasformiraju javni mediji i uspostavi medijski sistem u prilog koncentrisanog industrijskog kapitala.

Ministar zadužen za savezni sistem medija Ernan Lombardi je pozdravio odluku i rekao da su pobedili novinarstvo i građani zato što će dobiti agenciju Telam sa objektivnim, nezavisnim i istinitim informacijama.

U periodu između 2003. i 2015. broj zaposlenih u Telamu porastao je sa 479 na 926 ljudi, prema upravnom odboru firme.

Predsednik Maurisio Makri radi na drastičnom smanjenju deficita države. Vlada se obavezala da će prepoloviti potrošnju javnih medija kao što su agencija Telam, javni radio i televizija.

(Danas/RSE)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga