Arapska firma ne plaća nadoknadu za poljoprivredno zemljište

Po povlašćenim uslovima, bez javne licitacije, dobili na korišćenje hiljade hektara oranica u Bačkoj

01. mar 2017

Kompanija Al Rawafed Srbija u većinskom vlasništvu istoimene arapske firme nije uplatila državi Srbiji ni dinar za korišćenje 3,5 hiljada hektara vojnog poljoprivrednog zemljišta koje obrađuje već dve godine. To je odgovarajući na pitanje novinara Insajdera juče rekao ministar odbrane Zoran Đorđević.

Posle višemesečne komunikacije sa Ministarstvom odbrane, pa čak i žalbe povereniku zbog odbijanja da nam dostave informacije, ministar Đorđević je konačno otkrio da firma Al Rawafed za sada nije uplatila nikakvu naknadu za korišćenje državnog zemljišta. Reč je o 3,5 hiljada hektara zemlje u vlasništvu Vojne ustanove Morović u pogonu Karađorđevo.

Prema saznanjima Insajdera, pre nego što je sklopljen posao sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima od tog zemljišta je ubiran prihod od 223 evra po hektaru godišnje.

To znači da je za dve godine koliko tu zemlju obrađuje Al Rawafed, Vojna ustanova Morović ostala bez 1,5 miliona evra.

Ugovor o davanju na korišćenje zemljišta u Karđorđevu potpisan je na 30 godina.

Uz obavezu plaćanja naknade za zemljište, arapski investitori su se obavezali i da će uložiti šest miliona evra u sisteme za navodnjavanje.

Još jedan međudržavni posao bez garancija

Nakon potpsivanja ugovora sa kompanijom Al Rawafed iz Ujedinjenih Arapskih Emirata 2014, predstavnici države su najavljivali procvat srpskog agrara, višestruko veće prinose i milionska ulaganja u poljoprivredno zemljište.

Ugovorom je predviđeno da pre utvrđivanja ostvarenog godišnjeg profita, Al Rawafed Vojsci Srbije svake godine unapred, u mesečnim ratama, isplaćuje 15 odsto od planiranog profita. Podatak da do sada nije izvršena nijedna uplata znači ili da je kompanija Al Rawafed prekršila ugovor ili da u ovom trenutku ne predviđa profit u poslovanju.

Ugovorom je osnovano zajedničko preduzeće Al Rawafed Srbija u kom arapski partneri imaju 80 odsto vlasništva, a država Srbija 20 odsto. Kompanija je po povlašćenim uslovima, bez javne licitacije, dobila na korišćenje hiljade hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u Bačkoj.

Ugovorom je između ostalog, Al Rawafed dobio na korišćenje 3,5 hiljada hektara državnih oranica u vlasništvu Vojne ustanove Morović u pogonu Karađorđevo. Zauzvrat, ugovoreno je da Al Rawafed isplaćuje VU Morović 20 odsto od godišnjeg profita.

Iz ugovora međutim nije jasno šta se događa ukoliko profita nema.

Prema saznanjima Insajdera, zbog činjenice da ne postoje garancije da će biti isplaćena adekvatna nadoknada, stručne službe Ministarstva su još 2013. iznele negativan stav o ovom predlogu raspodele dobiti. Kao argument su naveli upravo to što će, u slučaju da Al Rawafed ne ostvaruje profit, “naš prihod bio ravan nuli”.

Uprkos ovakvom mišljenju takav model isplaćivanja naknade ugovoren je sa Al Rawafedom godinu dana kasnije.

Na pitanje, zbog čega je mišljenje stručnjaka iz Vojske ignosriano, ministar odbrane Zoran Đorđević je rekao da je Vojska tokom pregovora radila analizu šta hoćemo i kako hoćemo, ali da niko nije izričito naveo da je ugovor nepovoljan.

„Ja vama ne mogu da kažem pojedinosti ugovora, jer se radi o privatnoj kompaniji i poslovna je tajna kako oni posluju. Ali verujte to što smo uradili će biti, ne gore nego što je bilo državno“ rekao je ministar Đorđević i dodao da će biti još bolje ako rezultati Al Rawafeda budu bolji.

Al Rawafed licencu dobila tri meseca pre ugovora s Vladom Srbije

Prema javno dostupnom finansijskom izveštaju, prvu godinu poslovanja kompanija Al Rawafed Srbija je završila bez profita, s gubitkom od 200 miliona dinara i kreditnim zaduženjem od pet milijardi dinara.

Novinari Insajdera su zbog toga još pre nekoliko meseci tražili od Ministarstva odbrane podatke o tome koliko je 2015. na ime ugovorenih 20 odsto od profita, ova firma platila za korišćenje državne zemlje u Karađorđevu. Ministarstvo je odbilo da odgovori uz objašnjenje da su ti podaci poslovna tajna.

Ministarstvo je tada navelo da su do sada isplaćene akontativne uplate, na osnovu planiranog profita. Odbili su da odgovore koliki je planirani profit kao i koliko su tačno iznosile te uplate.

Na osnovu izjave ministra Đorđevića jasno je međutim da već dve godine nikakvih uplata nije bilo i da većinski privatna kompanija besplatno koristi državno zemljište.

Pored zemljišta Vojne ustanove Morović, arapsko – srpska firma Al Rawfed, je kupila ili dobila u zakup, još oko 7.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini.

Iako se u međudržavnom ugovoru između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, navodi da je Al Rawafed imenovana za ovaj posao kao vodeća poljoprivredna kompanija iz UAE, prema istraživanju Insajdera ta firma je licencu za rad dobila samo tri meseca pre potpisivanja ugovora s predstavnicima Vlade Srbije.

(Insajder)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga