Arambašić: Pretvaranje kasarne u Kikindi u zatvor je besmislica

Ženski zatvor kapaciteta 2.000 osoba je potpuno nepotreban

28. jan 2013

Zamenik Pokrajinskog ombudsmana Stevan Arambašić izjavio je danas da bi pretvaranje objekta kasarne u Kikindi u zatvor za žene bilo nepotrebno i suprotno međunarodnim standardima.

Pojedini mediji proteklih dana pisali su da će u Kikindi kasarna biti pretvorena u „ženski zatvor“, kapaciteta 2.000 mesta.

Arambašić je u saopštenju za javnost naveo da bi zatvor kapaciteta 2.000 lica daleko prevazilazio realne potrebe u Srbiji, a bio bi i u u suprotnosti sa međunarodnim standardima, prema kojima se za boravak u zatvorskim objektima ne preporučuje više od 350 osuđenika.

„U slučaju smeštaja većeg broja, dovode se u pitanje bezbednost, sigurnost, disciplina, ali i ljudsko dostojanstvo zatvorenika“, naveo je zamenik Pokrajisnkog ombudsmana.

On je podsetio da je Kazneno-popravni zavod u Požarevcu, u kojem su smeštene osuđenice na izdržavanje zatvorske kazne, kapaciteta 180 lica, dok u njemu trenutno boravi 250 osuđenica.

„U ovom objektu postoji problem prenaseljenosti koji nije alarmantan, a zatvorska uprava čini sve kako bi uslove u tom zavodu upodobila Evropskim zatvorskim pravilima“, naveo je Arambašić.

Prema njegovim rečima, iako adaptacija objekta kasarne u zatvor laički gledano deluje jednostavno i izvodljivo, takav poduhvat zahteva ispunjavanje ogromnog broja neophodnih uslova.

„Sve zajedno, to ukazuje na to da je poseban, novi zatvor za žene tolikog kapaciteta, nepotrebna i nesvrsishodna investicija imajući u vidu sadašnji broj žena osuđenih na zatvorsku kaznu“, naveo je Arambašić.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga