APV: Podržati političku participaciju žena

Učešće i zastupljenost žena u političkom životu predstavljaju poseban izazov

08. mar 2016

Pokrajinski sekretarijat za ravnopravnost polova pozvao je danas da se u godini u kojoj se u Srbiji održavaju izbori na svim nivoima, posebna pažnja obrati na podršku političkoj participaciji žena, kao i njihovom većem uključivanju u procese donošenja odluka.

U saopštenju te institucije povodom Međunarodnog dana žena se ocenjuje da učešće i zastupljenost žena u političkom životu predstavljaju poseban izazov.

„Pitanje zastupljenosti žena u parlamentima i političkim telima je pitanje demokratičnosti. Žene predstavljaju preko 50 odsto populacije. Njihova nedovoljna zastupljenost u procesima i na mestima donošenja odluka ukazuje na to da još uvek postoje tradicionalne barijere koje sprečavaju da se njihov glas čuje i potrebe uzmu u obzir“, piše u saopštenju pokrajinskog sekretarijata.

U njemu se podseća da je ravnopravnost žena i muškaraca u Srbiji garantovana Ustavom, a da je zaštita ljudskih prava žena obezbeđena i relevantnim zakonima.

„Uprkos tome, treba naglasiti da je pred nama još dug put do ostvarivanja pune ravnopravnosti žena i muškaraca, pravne i faktičke, na kojem međunarodne, vladine, nevladine i sve druge organizacije moraju da rade zajedno“, dodali su u resornom vojvođanskom sekretarijatu.

U toj instituciji su naveli i da su se u svom delovanju posebno fokusirali na unapređenje okvira za delotvornu i efikasnu zaštitu i podršku žena sa iskustvom nasilja u porodici ili u partnerskim odnosima.

„Od 2009. godine od kako Pokrajinski sekretarijat sprovodi mere za suzbijanje nasilja održano je oko 300 edukacija sa gotovo 3000 učesnika iz svih nadležnih institucija u svih 45 opština na teritoriji Vojvodine. Podržano je formiranje jedinstvenog SOS telefona za teritoriju Vojvodine 0800 10 10 10, kao i izgradnja sigurnih kuća u Somboru, Zrenjaninu, Pančevu i Sremskoj Mitrovici“, piše u saopštenju.

Kako se navodi, sekretarijat od pre dve godine sprovodi i program za ekonomsko osnaživanje žena sa iskustvom nasilja sa ciljem unapređenja procesa njihovog oporavka i povratka u život bez nasilja.

„Pored toga, značajni napori učinjeni su kako bi se rodna ravnopravnost polova uključila u sve programe i projekte pokrajinskih organa, te da se obezbedi da sve aktivnosti koje pokrajinski organi sprovode uzimaju u obzir specifični položaj i potrebe žena i muškaraca, doprinose smanjenju neravnopravnosti žena i muškarca i ostvarivanju rodne ravnopravnosti“, piše u saopštenju vojvođanskog sekretarijata za ravnopravnost polova.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga