April u znaku festivala NOMUS

Novosadske muzičke svečanosti – NOMUS održaće se ove godine od 19. do 29. aprila. NOMUS će okupiti umetnike i ans…

12. apr 2018

Novosadske muzičke svečanosti – NOMUS održaće se ove godine od 19. do 29. aprila. NOMUS će okupiti umetnike i ansamble, velika imena domaće i strane scene iz preko dvadeset zemalja sveta, koji će, u Sinagogi, Gradskoj kući i Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu  za deset dana održati ukupno trinaest koncerata. Ovo je 38. festival, a 43. godina održavanja ovog eminentnog festivala umetničke muzike. 

„Nastojali smo da pomirimo staro i novo, opredelivši se ponovo za oživljavanje nekadašnje osnovne kamerne koncepcije“, rekla je na konfenciji za novinare umetnička direktorica festivala NOMUS Marija Adamov.

Ona je dodala da kamerni ton ovog puta daju tri gudačka kvarteta proširena u klarinetski, odnosno klavirski kvintet, zatim duvački oktet pod imenom „Novosadski kamerni ansambl“, upotpunjen kontrabasom i violončelom. Od manjih sastava, obogatiće ga duo violina/klavir naših uglednih umetnika Miroslava Pavlovića i Biljane Gorunović, oboje profesora Akademije umetnosti u Novom Sadu, kao i duo harmonika/baglama (turski nacionalni instrument) „Duomedioteran“, proširen violinom, koju svira čuveni francuski umetnik Žil Apap. Ansambl je poznat po virtuozitetu i jedinstvenim kombinacijama klasike, džeza i muzike naroda sveta.

Veresija

-Festival NOMUS može očekivati maksimalnu finansijku i svaku drugu podršku Grada Novog Sada, izjavio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

Grad podržava troškove održavanja NOMUS-a najvećim delom, dodao je Rožić.

Međutim, ovo može biti i zvanično potvrđeno tek krajem aprila , kada se očekuju  rezultati gradskog konkursa za finansiranje programa, pa će, na žalost, već tradicionalno i ove godine umetnici svirati na veresiju. Razlog za to je, iznosi Rožić, proceduralni, jer se konkurs može raspisati tek mesec po usvajanju gradskog budžeta.

Još jedan kuriozitet je drugi hrvatski ansambl udaraljki Sudar Percussion s programom pod nazivom OXYGEN, a koji se sastoji od niza kompozicija francuskog velikana Žana Mišela Žara, u posebnim verzijama za udarački ansambl.

Festival će otvoriti Beogradska filharmonija pod upravom slavnog maestra Danijela Rajskina, gde će kao solista nastupiti  pijanista Aleksandar Gavriljuk iz Ukrajine, a  zatvoriti svetske zvezde baroknog i klasičarskog repertoara – sopranistkinja Roberta Invernici i ansambl pod nazivom Akademija „Hermans“ iz Italije. Bogatstvo orkestarskog muziciranja dopuniće i podmladak, orkestar LGT YOUNG SOLOISTS, koji okuplja najdarovitije izvođače u dobi između 12 i 23 godine iz preko 15 zemalja sveta, kao i Vojvođanski simfonijski orkestar sa solistima, Kvartetom saksofona Signum iz Nemačke i hrvatskim pijanistom Matijom Dedićem i britanskim dirigentom Timotijem Redmondom.

Ulaznice u prodaji

Ulaznice za Nomus 2018. su u prodaji: U Muzičkoj omladini Novog Sada – za programe u Sinagogi i Gradskoj kući (Katolička porta 2, tel.021/452-344), radnim danima od 8 do 14h, kao i on-line: www.muzickaomladina.org,  kao i na blagajni Srpskog narodnog pozorišta (Poorišni trg 1, tel. 021/520-091) – za koncerte koji se održavaju u pozorištu.

Gosti Festivala biće i flautistkinja Irenu Grafenauer i klarinetista Mate Bekavac, koji se nalaze na samom vrhu svetske liste izvođača na svojim instrumentima, a koji će svirati s uglednim Kvaretom Akademije „Kronberg“ iz Nemačke, kao i Kvartet Kelemen čuvenog violiniste Barnabaša Kelemana, pobednika Međunarodnog violinskog konkursa u Indijanopolisu 2002. godine, kojem će se  u programu pridružiti naš ugledni pijanista Aleksandar Madžar. Ovogodišnje Novosadske muzičke svečanosti upotpuniće i nastupi sastava NS Chamber Ensamble, koji okuplja neke od naših najboljih duvača i gudača, zatim Festivalskog kvarteta s našim uglednim umetnicima i pedagozima – klarinetistom Aleksandarom Tasićem i pijanistkinjom Ritom Kinkom. Organizatori posebno skreću pažnju na projekat „Građenje mostova“ čuvenog Andraša Šifa kada će se publici predstaviti tokom iste večeri dvojica, prema izboru slavnog umetnika, najdarovitijih pijanista za prošlu sezonu.

Podijum mladih

Promotivni sadržaj ovogodišnjeg festivala u okviru ciklusa „Podijum mladih“ predstaviće pijanistikinju Anu Bursać, koja će izvoditi dela Skarlatija, Bramsa, Granadosa i Šumana. Koncert se održava u ponedeljak 16. aprila u 20 sati u Gradskoj kući. Ulaz je slobodan.

Iskorak u druge žanrove biće ove godine izbor glavnog i dogovornog urednika festivala NOMUS Milana Radulovića. Reč je o spoju džeza, popularne elektronske i vorld muzike s muzikom francuskog kompozitora Žan Mišela Žara.

Branislava Opranović (foto: press NOMUS) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga