April najtopliji mjesec od kada se mjeri temperatura

Podaci pokazuju da je rast globalne temperature konstanta koja bi svijet trebalo ozbiljno da zabrine

17. maja 2016

Američka svemirska agencija /NASA/ objavila je zabrinjavajuću vijest da je april ove godine najtopliji mjesec od kada se mjeri temperatura, kao i da je mart bio najtopliji u posljednjih 136 godina.

Ti podaci pokazuju da je rast globalne temperature konstanta koja bi svijet trebalo ozbiljno da zabrine.

Američka agencija je prošlog mjeseca upozorila da su oktobar, novembar i decembar 2015. godine i januar i februar ove godine oborili rekorde u globalnim temperaturama, kao i da će taj trend biti nastavljen.

Kako tvrdi NASA u novom izvještaju, temperatura na globalnom nivou u aprilu viša je za 1,1 odsto u odnosu na mjerenja od 1951-1980, čime je april postao šesti mjesec zaredom koji je premašio ranije izmjerene temperature, navodi „Indipendent“.

„Ovo je zaista velika informacija. Trenutno smo u poziciji gdje ne znamo kako će se stvari odvijati. Znali smo da `El Ninjo` ima uticaja, ali mislim da niko nije očekivao ovakav skok“, rekao je meteorolog Erik Holthaus.

On je dodao da stručnjaci smatraju da je globalna temperatura u posljednjih godinu dana porasla za 25 odsto u odnosu na mjerenja iz 1880. godine.

Gavin Šmit, direktor NASA Instituta Godard za svemirska istraživanja, zaključio je da naučnici već sa sigurnošću mogu predvidjeti da će 2016. godina biti najtoplija godina ikada.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga