- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Apple najskuplja kompanija na svijetu

Vrijednost američkog proizvođača elektronike Applea dostigla je rekordnu kapitalizaciju od 710 milijardi dolara, čime je Apple postao najskuplja kompanija na svijetu.

Proizvođač iPhonea i iPada sada košta 300 milijardi dolara više od „drugoplasiranog“ ExxonMobila, a njegova vrijednost je dva puta veća od kapitalizacije njegovog dugogodišnjeg glavnog rivala Microsoft Corpa.

Akcije Applea porasle su u utorak 1,9 posto, na 122,02 dolara. U januaru je Apple oborio historijski rekord po tromjesečnom neto profitu, zaradivši za tri mjeseca 18 milijardi dolara, prenosi Tanjug.

Rast prodaje

Optimizam povodom akcija Applea vezan je, kako s novim modelima iPhonea plasiranim u septembru, tako i sa uspjesima kompanije u Kini, gdje je prodaja porasla 70 posto u posljednjem obračunskom tromjesečju, navodi Bloomberg.

Kompanija se sprema da pusti na tržište novi proizvod – sat Apple Watch.

Apple je u četvrtom kvartalu 2014. godine „uzeo“ rekordnih 93 posto ukupnog profita industrije smartphonea u svijetu, prodajom 74,5 miliona komada smartphonea iPhonea, od kojih je ostvario profit između 12,6 i 13,5 milijardi dolara.

Radi poređenja, bruto domaći proizvod Švicarske godišnje iznosti 685 milijardi dolara. Apple je bogatiji i od Švedske, Austrije, Danske, Izraela.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!