APOS: Malo energije imamo, a previše trošimo

Energetska efikasnost nije samo štednja, već racionalno korišćenje energije

05. mar 2014

Asocijacija potrošača Srbije (APOS) saopštila je danas da je prosečna potrošnja električne energije u Srbiji od 150 do 200 kilovatčasova po kvadratnom metru godišnje, što je tri do četiri puta više od evropskog proseka.

Prema analizama, u oko 60 odsto slučajeva emisija štetnih gasova u atmosferu odlazi od domaćinstava.

APOS navodi da u Srbiji čak 90 odsto zgrada nije energetski efikasno i da u Srbiji važi paradoksalna deviza „malo imamo, a previše trošimo“.

Dodaje se da u Srbiji postoji i nedovoljna podrška sektoru privrede, jer nisu smanjene stope poreza u grupi proizvoda i usluga u vezi sa energetskom efikasnošću i obnovljivim izvorima energije.

Energetska efikasnost nije samo tehnički pojam, navodi APOS, jer se ona se odnosi i na ponašanje ljudi i potrebu njihove široke edukacije radi promene loših navika.

Kako se navodi, uloga države je velika u podsticanju potrošača da se odgovornije odnose prema potrošnji energije, jer energetska efikasnost nije samo štednja, već racionalno korišćenje, unapređenje životnog standarda, uz zaštitu prirode i ekonomski razvoj kroz ulaganje u proizvodnju i primenu resursa koji doprinose energetskoj efikasnosti.

Povodom Međunarodnog dana energetske efikasnosti, koji se obeležava 5. marta, APOS je naveo da će Srbija u narednih nekoliko godina morati da se bavi pitanjima energetske efikasnosti, i zapitao zašto ni jedna stranka ni političar ne spominju energetsku efikasnost iako je ona usko vezana za ekonomiju, privredu, integracije.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga