- Autonomija - https://www.autonomija.info -

APOS: Ljajić dodelio pet miliona novoj organizaciji

Asocijacija potrošača Srbije (APOS) optužila je danas ministra trgovine Rasima Ljajića da je na konkursu dodelio pet miliona dinara organizaciji potrošača koja je tek osnovana i upitala da li i u toj oblasti ima korupcije.

APOS je u otvorenom pismu naveo da to ministarstvo već godinama izbegava da donese jasna pravila i procedure za finansiranje organizacija potrošača. „To daje velika diskreciona prava ministru pa i mogućnost da preko noći evidentira novu organizaciju potrošača i dodeli joj sredstva u visini od pet miliona dinara. Upravo je to uradio novi ministar Rasim Ljajić u konkursu i sasvim uspešno nastavio lošu politiku svojih prethodnika“, navodi se u pismu.

Dodaje se da organizacije potrošača koje godinama predano rade ne dobijaju pomoć od države. „Rezultat ovakve politike ministarstva jeste da su potrošači Srbije nejednako zaštićeni, različito savetovani o istim pitanjima, a organizacije potrošača svedene na međusobno posvađane aktere, bez ugleda, nesposobne da zaštite interese potrošača“, navodi se u pismu.

APOS se založio za donošenje nove Stategije zaštite potrošača, kao i za izmene i
dopune Zakona o zaštiti potrošača. Otvoreno pismo upućeno je članovima Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača, članovima Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, Odboru za trgovinu Skupštine Srbije i prvom potpredsedniku vlade Aleksandru Vučiću.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!