APOS: Cene jestivog ulja iste u Nemačkoj i Srbiji

Kako je moguće da se u zemlji ukojoj se prosečna plata meri u hiljadama evra u cenu od 170 dinara uklopi proizvodnja, distribucija, trgovačka marža, a da kod nas, gde je prosečna plata par stotina evra, za istu cenu niko u tržišnom lancu nije zadovoljan a potrošači snose najveći teret

06. dec 2012

Upoređivanjem cena na tržištu Srbije i EU Asocijacija potrošača Srbije (APOS) došla je do podatka da potrošači u Nemačkoj i Srbiji izdvajaju istu sumu novca za jedan litar jestivog ulja, saopštio je danas APOS.

Kako se navodi, u testu kvaliteta jestivih suncokretovih ulja na tržištu Nemačke, koji je 20. novembra ove godine objavio Štiftung Varentest (Stiftung Warentest), stoji da je cena za litar ulja u Nemačkoj 1.49 evra, što je približno isto prosečnoj ceni ulja u Srbiji.

“Ako uzmemo u obzir razliku u standardu, potrošači Srbije opravdano zahtevaju odgovor na pitanje da li su za cene osnovnih namirnica jedini krivci trgovci i njihove marže ili odgovornost snosi i država, s obzirom nato da je cena ulja iz robnih rezervi tek nešto jeftinija od cena na tržištu razvijenih zemalja EU”, piše u saopštenju.

APOS je podsetio da litar ulja iz robnih rezervi košta 142 dinara, prosečna cena u slobodnoj prodaji je 168, a u manjim prodavnicama i do 190 dinara.

“Kako je moguće da se u zemlji ukojoj se prosečna plata meri u hiljadama evra u cenu od 170 dinara uklopi proizvodnja, distribucija, trgovačka marža, a da kod nas, gde je prosečna plata par stotina evra, za istu cenu niko u tržišnom lancu nije zadovoljan a potrošači snose najveći teret”, zapitao se APOS.

(Beta)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga