Aplauzi za lekare, buka protiv vlasti i u znak podrške vlastima

Građani su se na društvenim mrežama pitali kako je moguće da su pristalice "naprednjaka" izlazili na krovove zgrada i pravili bakljade u vreme policijskog časa

29. apr 2020

U Beogradu i drugim gradovima u Srbiji večeras posle 20 časova se smenjivali su se aplauzi podrške, buka kojom su građani izrazili protest protiv vlasti i buka kojom je pružena podrška vlasti.

Najpre je u 20 časova aplaudirano u znak podrške lekarima i medicinskom osoblju u borbi protiv pandemije, a u 20.05 građani su udarali u šerpe, duvali u pištaljke, puštali glasnu muziku i uzvikivali, izražavajući protest protiv vlasti.

Ovo je četvrto veče zaredom kako traje akcija „Digni glas: Bukom protiv diktature“, na koju je pozvali inicijativa Ne davimo Beograd i Građanski front.

Građani su protestovali u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i drugim gradovima.

Protivnici i pristalice vlasti večeras su se u Novom Sadu prepucavali preko terasa i prozora svojih stanova, emitovanjem i slanjem različitih poruka.
Prvo je, kao i svako veče, u 20 sati usledio aplauz koji građani upućuju zdravstvenim radnicima koji se bore protiv pandemije kovida-19.

Potom se, pet minuta kasnije, začulo lupanje u šerpe, što je način na koji građani nekoliko poslednjih večeri izražavaju protest protiv aktuelne vlasti.

U 20.30 se u više delova grada začulo sa snažnih razglasa: „Hej, hej, Đilase, vrati pare, lopove“, nakon čega se, kao odgovor, ponovo začulo lupanje u šerpe.

U Beogradu se protestvovalo u gotovo svim delovima grada.

U opštini Novi Beograd akcija je protekla bučnije i duže nego prethodnih noći, građani su zviždali, lupali u šerpe, svirali čegrtaljke, bacali petarde i skandirali „Ua!“ vladajućem režimu.

Građani Zemuna buku su pravili duže od pet minuta, lupanjem u šerpe, zviždanjem i duvanjem u trube.

Voždovac, pored zviždenja i lupanja u šerpe, buku je pravio puštanjem glasne muzike.

U 20,30 Na Banjici i u još nekim delovima Beograd bilo je vatrometa, uzvika u znak podrške vladajućem bloku i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a na krovovima pojedinih zgrada i terasama instalirano je snažno ozvučenje.

Na ovu akciju podrške vlastima danas je pozvao poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović, a poziva je bilo i na društvenim mrežama. Akcija je očigledno zamišjena kao pandan akciji „Digni glas: Bukom protiv diktature“.

Građani su se na društvenim mrežama pitali kako je moguće da su pristalice „naprednjaka“ izlazili na krovove zgrada u vreme policijskog časa, i pravili bakljade a na jednom snimku se vidi i poslanik Vladimir Đukanović kako pali baklju.

Građani su na društvenim mrežama delili i fotografije kako se tokom današnjeg dana pripremala akcija „naprednjaka“ , kako su postavljani zvučnici na krovove zgrada i kako su građanima deljene navijačke trube.

Građani su javljali iz različitih delova Beograda da su se pristalice „naprednjaka“ slobodno kretale gradom u vreme policijskog časa i da su vređali građane koji su bili na terasama.

Niš: Baklja zamalo izazvala požar

Građani Niša večeras su na jednoj od višespratnica u tom gradu ispustili baklju na tendu radnje i time zamalo izazvali požar.

Kako je agencija Beta saznala od stanara u Somborskom bulevaru, stanari su sipali vodu sa terasa i time sprečili požar.

Građani tog grada večeras su u 20 časova aplauzom podržali medicinske radnike, potom zviždanjem, petardama i bukom podržali akciju „Digni glas: Bukom protiv diktature“, a potom je u 20.30 časova usledila bakljada na stambenim zgradama koju iskazali podršku Srpskoj naprednoj stranci.

Paljenje baklji pratilo je i skandiranje protiv jednog od lidera opozicije Dragana Đilasa.

Do radnje su ubrzo stigli policajci i vatrogasci, ali nije bilo potrebe da intervenišu.

Poziv na paljenje baklji u znak podrške SNS-u je tokom dana deljen društvenim mrežama i u njemu je rečeno da će građani svako veče u 20.30 časova organizovati akciju „Reci glasno Ne, tajkunskim političarima, onima koji su postali milioneri na račun građana, političkim nasilnicima i njihovim lažima, protiv ljudi koji su navijali za koronu, a protiv Srbije“.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga