Aplauzi krvavim kostimima

Ulična premijera: "VOX DEI - građanska neposlušnost" u Slobodnoj zoni

09. maja 2019

Petog dana od osnivanja Slobodne zone Beograd, predsednika Aleksandra Vučića danas nije bilo da, kako je sam rekao na televiziji Pink, „mahne okupljenima kada dolazi na posao“, jer je boravio u poseti Rimu.

Ipak, u celodnevnom bogatom programu, centralni događaj „oko šatora“ sinoć je bila predstava pod vedrim nebom koju je, na sreću, „sponzorisalo“ i lepo vreme, kao „opozicija“ kišnom maju.

Reč je o komadu „VOX DEI – građanska neposlušnost“, autora Zlatka Pakovića, koji je nedavno premijerno izveden u punoj sali opštine Stari Grad.

Pozornica, tačnije bina, večeras je bila postavljena u prolazu sa bočne strane Novog dvora, preko puta biste nobelovca Ive Andrića. Sat vremena pre zakazanog početka, glumci Ivan Jevtović i Igor Filipović, džez pevačica Nevena Filipović, operski pevač Vuk Zekić i kompozitor Miloš Nikolić, probali su songove iz predstave koja je po formi, prema jednom osvrtu na komad, najbliža rok oratorijumu.

– Ovo je remećenje javnog reda i mira. Što ne date čoveku da radi – našalio se jedan stariji sugrađanin, na šta je gospođa koja je već zauzela stolicu u prvom redu šaljivo dobacila da muzikom zapravo žele da stimulišu predsednika da radi još bolje.

U dobrom maniru ljubitelja pozorišta, deset minuta pre početka predstave, publika koja je bila okupljena oko šatora spustila se do pozornice na otvorenom i zauzela „nenumerisana“ mesta za stajanje, jer je mesta za sedenje bilo nedovoljno u odnosu na broj zainteresovanih.

– Nema mesta za sedenje, zakasnili smo. Neka stariji sede, nama ne škodi da stojimo – prokomentarisao je jedan od gledalaca.

„Političari na dežurstvu“, predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, zamenik predsednika Borko Stefanović, potpredsednici Marinika Tepić i Dejan Bulatović, takođe su zauzeli pozicije iza gledališta.

– Oni su tipovi koji prisvajaju opšte dobro. Plaćamo ih da nam ga čuvaju, a oni ga prisvajaju samo za sebe – začule su se reči iz uvodnog songa, uz aplauz publike.

Moćni monolozi i muzika, te glumci obučeni u krvave košulje u jednom od činova, privlačili su pažnju prolaznika koji su išli Ulicom Kralja Milana, koji su se zaustavljali i posmatrali predstavu.

Kraj komada, uz izvedbu pesme „Vostani Serbie“ Dositeja Obradovića, gledalište je nagradilo dugim aplauzom i ovacijama.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga