Apelacioni sud ukinuo rešenje o rehabilitaciji Kalabića

Po nalaženju Apelacionog suda prvostepeni sud je pogrešno primenio materijalno pravo pri odlučivanju, a zbog toga je i činjenično stanje nepotpuno utvrđeno

18. maja 2018

Apelacioni sud u Beogradu saopštio je da je ukinuo rešenje Višeg suda u Valjevu kojim je usvojen zahtev za rehabilitaciju četničkog komandanta Nikole Kalabića.

Rešenjem Apelacionog suda od 9. maja 2018. godine, ukinuto je prvostepeno rešenje Višeg suda u Valjevu i predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovni postupak.

Po nalaženju Apelacionog suda prvostepeni sud je pogrešno primenio materijalno pravo pri odlučivanju, a zbog toga je i činjenično stanje nepotpuno utvrđeno.

Naime, iz stanja iz spisa predmeta sledi da je prvostepeni sud u toku postupka cenio pravni značaj odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača, a to nije njegov zadatak, pogotovo u ovoj vrsti postupka (vanparnični postupak).

Prvostepenom sudu je naloženo da utvrdi način stradanja Kalabića. O tome ne postoje pouzdani istorijski podaci ali je sud dužan da se u odnosu na tu činjenicu odredi kao prethodnom pitanju, poručuje se u odluci Apelacionog suda.

Ako je Kalabić lišen života iz političkog, verskog, nacionalnog ili ideološkog razloga onda je neophodno utvrditi da li je on izvršio ili učestvovao u izvršenju ratnog zločina ili to nije slučaj, dodaje Apelacioni sud i podseća da lice koje je izvršilo ili učestvovalo u izvršenju ratnih zločina nema pravo na rehabilitaciju po Zakonu o rehabilitaciji.

Taj zakon propisuje mogućnost dokazivanja da, suprotno odluci Državne komisije, lice koje je oglašeno da je ratni zločinac (odnosno učesnik u ratnim zločinima) nije izvršio ratni zlačin niti učestvovao u njegovom izvršenju. Međutim, u ovom slučaju prvostepeni sud tu činjenicu nije utvrđivao, ističe Apelacioni sud.

Kalabićeva praunuka: Na ovome se nećemo zaustaviti

Praunuka Nikole Kalabića za N1 kaže da će porodica pravnim putem nastaviti da se bori za rehabilitaciju, a da ih je posebno pogodilo to što su za odluku Apelacionog suda saznali iz medija. Navela je da će sačekati dopis.

„Na ovom se nećemo zaustaviti. Čekamo sledeću nedelju da vidimo šta će da kaže Osnovni sud u Valjevu i advokati. Ovo je takva sramota za ovu naciju, neka im je Bog u pomoći“.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga