Apelacioni sud odbio žalbu Ilije Devića, on najavio obraćanje Vrhovnom kasacionom sudu

"Primer i paradigma pravne nesigurnosti kojoj su izloženi domaći privrednici"

16. nov 2018

Apelacioni sud u Novom Sadu odbio je žalbu investitora Auto-transportnog preduzeća (ATP) Vojvodina Ilije Devića, čime je potvrdio presudu novosadskog Višeg suda iz decembra 2017. godine kojom je tužba Devića u celosti odbijena.

Tom tužbom je Dević tražio da se Grad Novi Sad obaveže da mu isplati više od 15 milijardi dinara na ime materijalne štete, koju je pretrpeo tokom investicije u ATP Vojvodina, saopštio je danas sud.

Naknada materijalne štete odnosila se, između ostalog, na štetu nastalu u postupku privatizacije, štetu na ime izgubljene dobiti u ATP Vojvodina, zatim po osnovu dobiti od poslovanja autobuske stanice, po osnovu izgubljene dobiti od prodaje autobusa i mašina, kao i na štetu nastalu zbog oduzimanja njegove lične imovine.

Dević je tražio i da mu Grad isplati 50 miliona dinara na ime štete usled psihičkih patnji i straha, nastalih kao posledica blokade računa i stečaja ATP Vojvodine čiji je Ilija Dević bio vlasnik.

Viši sud u Novom Sadu je u decembru 2017. doneo presudu kojom je odbio taj Devićev zahtev u celosti kao neosnovan, pa je on sada obavezan da tuženom Gradu Novom Sadu naknadi troškove sudskog postupka u iznosu većem od tri miliona dinara, dodaje se u obaveštenju iz suda.

Dević je za agenciju Beta rekao da je ovo „trenutna situacija nastala pod pritiskom politike u Srbiji“ i da će zatražiti reviziju te odluke pred Vrhovnim kasacionim sudom.

„Iako je struka utemeljenim veštačenjima utvrdila kolika je šteta nastala, doneta je ovakva presuda i jasno je da je to učinjeno pod političkim pritiskom“, ocenio je Dević.

Dodao je da je upravo on postao „primer i paradigma pravne nesigurnosti kojoj su izloženi domaći privrednici“ i naveo da je u prvoj godini realizovao obavezna ulaganja, zaposlio 200 novih radnika, kupio nove autobuse, proširio prevozničke linije i delatnost firme, te pokrenuo i novu investiciju po ugovoru sa Gradom Novim Sadom.

„Izgradio sam autobusku stanicu i servis vredan oko 30 miliona evra. Bilo je to najveće domaće ulaganje kapitala koje je došlo sa legalnih računa, a ne iz Rajskih ostrva. Ali cenu ne plaćam samo ja. Ona je mnogo veća, jer zbog ovakvih pravnih improvizacija više niko neće da dođe sa kapitalom u ovu zemlju, a da pri tom ne traži velike garancije“, dodao je Dević.

On je ocenio da je pravna sigurnost za privrednike i investitore u Srbiji postala „roba na tržištu“ i država je plaća kroz „subvencije, besplatno zemljište, oslobađanje od poreza, jeftinu i obespravljenu radnu snagu“.

„Svi ugovori sa stranim investitorima su tajni, za razliku od onog koji sam ja sklopio sa novosadskim vlastima i koji su svi mogli da vide. Možda sam upravo u tome pogrešio, jer je bilo očito da sam gradio na svom zemljištu, da nisam dobio subvencije, niti bilo kakvu drugu povlasticu“, kazao je Dević.

Afera ATP Vojvodina započela je kada je Dević 2006. godine zaključio ugovor sa tadašnjom gradonačelnicom Novog Sada Majom Gojković o izgradnji nove Međumesne autobuske stanice. Taj objekat je završen, ali grad nikada nije preusmerio saobraćaj na novu lokaciju.

On je podneo i krivičnu prijavu protiv Maje Gojković, bivšeg direktora Zavoda za izgradnju grada Igora Mirovića i još osam osoba, zbog sumnje da su Novom Sadu tada pričinili štetu od 400 miliona dinara, koja je dokazana pravosnažnom izvršnom sudskom presudom.

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu je 20. januara 2015. godine odbacilo tu krivičnu prijavu.

Prema preporukama Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije, ATP Vojvodina se našla na spisku 24 sporne privatizacije, kao jedina gde je oštećen investitor, a ne država Srbija, a razrešenje te afere zahtevala je i Evropska komisija.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga