Apel Vladi Srbije da formira fond za pomoć slobodnim umetnicima

"Okazana su sva snimanja filmova, serija, reklama, statiranja, pozorišne predstave, javni nastupi i slično, a mnogobrojnim autorima i interpretatorima to su jedini izvori prihoda"

14. apr 2020

Filmski centar Srbije (FCS) apelovao je danas da Vlada Srbije formira fond solidarnosti za pomoć slobodnim audiovizuelnim umetnicima koji čine značajan deo kreativne industrije države, a zbog pandemije korona virusa ne mogu da rade.

FCS je naveo da su slobodni umetnici kojima je potrebna pomoć glumci koji nisu u stalnom radnom odnosu u nekom od pozorišta, ali i kompozitori, scenaristi, reditelji, snimatelji i mnogi drugi radnici srodnih zanimanja poput scenografa, kostimografa, prevodilaca, statista.

„U ovom trenutku su otkazana sva snimanja filmova, serija, reklama, statiranja, pozorišne predstave, javni nastupi i slično, a mnogobrojnim autorima i interpretatorima to su jedini izvori prihoda“, navedeno je u saopštenju.

Iz FCS su naveli da se mnogi slobodni umetnici doprineli naglom razvoju audiovizuelnog sektora u Srbiji prethodnih godina, a sada se nalaze u teškoj situaciji, bez ikakvih sigurnih sredstava za osnovne potrebe, za životne namirnice i za lekove u ovom periodu.

Zbog toga FCS smatra da Vlada Srbije treba da posmatra slobodne umetnike ne samo kao ravnopravne privatne privredne subjekte koji trpe posledice situacije u vezi sa pandemijom korona virusa, i na koje će se odnositi sve najavljene subvencije, povlastice i druga davanja.

Dodali su i da Vlada treba da ima u vidu i da je taj sektor posebno pogođen pandemijom, te da će i nakon ukidanja vanrednog stanja ovom sektoru biti potrebno i najviše vremena da počne da ostvaruje prihod.

Podseća se i da je FCS već dva puta obratio Vladi Srbije za pomoć i to odmah, po početku krize, kada je tražio pomoć za one koji su koji su prvi pogođeni merama Vlade, distributerima i prikazivačima kinematografskih dela, predloživši mere poput odlaganja plaćanja doprinosa za zaposlene, taksa, oslobađanja PDV-a.

Potom je zamolio i razmatranje pružanja pomoći ugroženim sektorima audiovizuelne industrije, koji su značajno doprineli učešću u BDP-u zemlje, a to su rental kompanije, producentske kuće, kao i srodne delatnosti poput filmskih i TV studija, scenografskih i kostimografskih radionica, postprodukcionog sektora i drugih koji imaju oko 5.000 zaposlenih.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga