Apel Sterije zbog mera štednje

Narodno pozorište 'Sterija' u Vršcu suočilo se s problemom manjka glumaca zbog državnih mera štednje i zabrane zapošljavanja, što mu stvara niz problema u godini u kojoj proslavlja 70 godina postojanja

19. sep 2015

Narodno pozorište ‘Sterija’ u Vršcu suočilo se s problemom manjka glumaca zbog državnih mera štednje i zabrane zapošljavanja, što mu stvara niz problema u godini u kojoj proslavlja 70 godina postojanja i priprema se za obeležavanje 210-godišnjice rođenja rodonačelnika srpske komediografije Jovana Sterije Popovića.

Slučaj vršačkog pozorišta ukazuje na to da u vremenu rigorozne ekonomske politike po pitanju broja zaposlenih u javnom sektoru, upravama institucija kulture nije lako. Premda se u određenim institucijama opravdano priprema smanjenje broja zaposlenih, u nekim slučajevima takva politika dovodi u pitanje njihov opstanak. Takva je situacija i u vršačkom Narodnom pozorištu “Sterija” koje je nedavno povereno na upravu nekadašnjem direktoru i glumcu tog teatra Ivanu Đorđeviću, koji je na tu temu govorio za SEEcult.org.

“U jubilarnoj godini, kada kao pozorište obeležavamo 70 godina rada i u susret značajnom državnom jubileju 210 godina Sterije, rodonačelnika domaće drame i neospornog velikana naše kulture, pozorište koje nosi njegovo ime u ansamblu nema mlađeg glumca od 43 godine”, naveo je Đorđević.

Prema njegovim rečima, u ansamblu od osmoro glumaca svi rade sve i repertoar se prilagođava mogućnostima, ali to nije rešenje problema.

“Neophodno je, pre svega, izuzeti vršačko pozorište iz sistema smanjenja broja zaposlenih, jer je to prilikom prezentovanja aktuelne ekonomske politike na sednici vlade i ponuđeno kao mogućnost za pojedine slučajeve. Mi se kao pozorište moramo izboriti za to da budemo izuzetak, jer nas na to obavezuje lik i delo velikog Sterije čije ime nosimo, i moramo biti kadri da ga branimo i sad i ubuduće”, rekao je Đorđević.

To je, kako je dodao, moguće jedino zapošljavanjem mladih glumaca.

“Neka u ovom kriznom trenutku bude pružena šansa našem pozorištu, šansa mladima, a mi ćemo to sigurno opravdati”, naveo je Đorđević, apelujući na nadležne da podrže vršački teatar.

Đorđević je rekao da Narodno pozorište “Sterija” traži od Ministarstva kulture i informisanja Srbije da ga podrži i stavi Vršac, rodno mesto velikog Sterije, na kulturnu mapu državnih prioriteta.

“Mi ćemo u godini Sterije koja je pred nama pokazati da nam možete verovati, kao što i mi verujemo da je ovaj teret krize neminovan i da ćemo ga zajedno lakše podneti i prevazići”, poručio je Đorđević.

Početak nove sezone NP “Sterija” obeležila je premijera predstave “Začarani zamak” Bojane Ivanov-Đorđević, u režiji Snežane Udicki. Za 26. septembar najavljena je i premijera predstave “Zemljaci” Ivana Đorđevića i Srđana Radivojevića, zasnovana na motivima dela Slavomira Mrožeka.

Pozorišni život u Vršcu, inače, traje već više od dva veka – prve predstave u rodnom gradu Sterije izvele su pozorišne družine iz Temišvara oko 1770.

Profesionalno pozorište osnovano je 1920. godine odlukom Ministarstva prosvete na čijem je čelu bio Branislav Nušić, ali je radilo svega tri godine.

Narodno pozorište “Sterija” osnovano je 1945. godine, a prva predstava bio je Sterijin „Kir Janja“ u režiji Vladimira Savića.

Pored scene na srpskom, u sezoni 2003/2004. počela je da radi i scena profesionalnog pozorišta na rumunskom, koja je u međuvremenu dobila ime “Petru Krdu” (1952-2011), u slavu rano preminulog utemeljivača tog pozorišta, pesnika, novinara i književnog prevodioca.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga