Apel Pisaca za mir balkanskim vladama i javnosti

Pisci za mir i članovi Međunarodnog PEN-a vide kao posebno iskušenje i opasnost populizam, čiji je jedan talas izrazito prisutan na Balkanu u toku poslednje decenije

25. apr 2018

Komitet Pisci za mir i članovi Međunarodnog PEN-a, okupljeni na 50. Međunarodnom susretu pisaca na Bledu, zabrinuti zbog obnovljenih tenzija na Balkanu, pozvali su vlade svih zemalja u regionu da se javno i nedvosmisleno odreknu nasilja kao principa rešavanja političkih odnosa i unutrašnjih prilika u svojim zemljama i nasilja kao principa za rešavanje međususedskih odnosa.

Komitet Pisci za mir pozvao je javnost balkanskih zemalja da ne dozvoli obnavljanje novijih i ranijih dramatičnih iskustava balkanske istorije, preneo je Srpski PEN centar.

Pisci za mir i članovi Međunarodnog PEN-a vide kao posebno iskušenje i opasnost populizam, čiji je jedan talas izrazito prisutan na Balkanu u toku poslednje decenije.

Komitet Pisci za mir osnovan je 1984. godine, u vreme kada je saradnja pisaca postala veoma otežana zbog podela na liniji između Istoka i Zapada zbog Hladnog rata. Osnivači tog komiteta Međunarodnog PEN-a smatrali su da je neophodno okupiti pisce radi razmene ideja, posebno one za koje su druga vrata bila zatvorena.

To je bilo posebno značajno i 90-ih za vreme ratova na Balkanu.

Komitet Pisci za mir sastaje se svake godine na Bledu, razmatrajući teme koje se tiču konflikta, mira i slobode izraćavanja. Ovogodišnji sastanak na Bledu bio je 50. (iako je komitet formiran pre 34 godine), a inicijalni razlozi za osnivanje Komiteta ostali su i dalje relevantni.

Aktuelni predsedavajući Komiteta Pisci za mir je slovenački pesnik Marjan Strojan, a potpredsednici su Simon Mundy (PEN Velsa), Emmanuel Pierrat (PEN Francuske) i Sheng Xue (PEN Kanade).

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga