Apel: Nadležni da zaštite aktivistkinju Almu Junis iz Novog Pazara

"Brutalno sužavanje prostora slobode za aktivistkičko delovanje žena"

01. okt 2020

Aktivistkinje Aida Ćorović i Dženeta Agović pozvale su nadležne organe da reaguju na pretnje upućene aktivistkinji Almi Junis iz Novog Pazara, objavljene na fejsbuk stranici PesterPress.com.

“Obraćamo se nadležnim organima, pre svega tužilaštvu i policiji, sa zahtevom da vrše svoj posao i privedu pravdi počinioca i autora ovih besprizornih izmišljotina i gnusnih laži, a javnosti želimo da skrenemo pažnju na teške i ponižavajuće okolnosti u kojima se bore mnogi/ge aktivistkinje i aktivisti u Srbiji”, navodi se u apelu.

Dodaje se da je Alma Junis dugogodišnja građanska aktivistkinja i predsednica Udruženja samohranih i jednoroditeljskih porodica „Zajedno“ iz Novog Pazara, udruženja koje je prepoznato u lokalnoj zajednici i šire kao utočište za žene koje prolaze kroz porodično i društveno nasilje.

“Na žalost, nije prvi, a verovatno neće biti ni poslednji put, da se građanski aktivisti, a, posebno aktivistkinje ovog kraja etiketiraju na najbrutalniji način, da se o njima šire laži i stvara atmosfera omraze i poziva na linč. Svaku aktivnost i kritiku koja je bila upućena ka izrazito patrijarhalnom modelu ponašanja, ka zluopotrebi žena i mirenju sa uvreženim stavom da je žena vlasništvo nekog muškarca, su pratili konstruisani, zlonamerni i seksistički napadi od strane onih koji ne žele promene takvih anahronih i duboko pervertiranih načina shvatanja i ponašanja”, ukazuje se u apelu.

Ocenjuje se i da ovaj napad nije slučajni i sporadični incident, te da se radi o višegodišnjem “podmuklom i planiranom konstruktu čiji je zadatak retradicionalizacija prostora na kome živimo i brutalno sužavanje prostora slobode za aktivistkičko delovanje žena”.

“Na žalost, u državi u kojoj niste deo oligarhije koja Srbiju drži u zatočeništvu gotovo celu deceniju, svako onaj ko se drzne da menja primitivni i prostački kontekst koji nam se tako uporno nameće, biva marginalizovan, napadan i prolazi kroz javnu pizmu i medijsko čerečenje koje ostaje nekažnjeno”, dodaje se u apelu, uz poziv aktivistima iz cele Srbije da stanu u odbranu osnovnih vrednosti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga