Apel i peticija: Dekan Doroslovački uništava FTN

Da li dekan FTN-a pokušava uništiti najpopularnije studijske programe na tom fakultetu?

28. sep 2015

Grupa od više od 40 profesora i asistenata Katedre za informatiku Departmana za računarstvo i automatiku Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu uputila je danas otvoreno pismo i organizovala potpisivanje peticije u kojima su naveli da dekan tog fakulteta Rade Doroslovački dovodi u pitanje opstanak najpopularnijih i najuspešnijih studijskih programa na tom fakultetu.

Oni su u otvorenom pismu naveli da je Doroslovački 1. septembra ove godine odlučio da redovnu profesoricu Zoru Konjović koja rukovodi tim studijskim programom Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije ukloni sa FTN-a.

“Dekan je profesoricu Konjović pokušao da uceni time što joj je sugerisao da podnese zahtev za odlazak u penziju s početkom školske godine, kako on ne bi bio prinuđen da iznese određene ‘dokaze’. Prikupljanje tih navodnih dokaza je izvršio sam dekan, na način suprotan svim moralnim principima”, navodi se u apelu.

doroslovackiDodaje se da dekan nije uvažio mišljenje Departmana, a pojedinim profesorima je poručio da je “pronašao zamenu za sve nastavnike sa Katedre” i ocenjuje da se takvi postupci dekana ozbiljno kose sa etičkim principima akademske zajednice.

Na tri studijska programa iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija u junskom upisnom roku ove godine u prvu godinu osnovnih studija upisano je ukupno 360 studenata.

Na jedno budžetsko mesto na ovom studijskom programu se prijavljuje više od sedam srednjoškolaca sa najvišim ocenama, a najslabije rangirani upisani student u ovoj školskoj godini ima 91 bod od 100 mogućih.

Studenti koji diplomiraju na tom Departmanu se, po pravilu, zapošljavaju i pre završetka studija i ocenjeni su od poslodavaca kao najkvalitetniji IT kadar.

U otvorenom pismu se još ocenjuje da je napad na najpopularniji studijski program u interesu jedino studijskog programa Primenjeno softversko inženjerstvo, koji je osmišljen u skladu sa potrebama kompanije Šnajder elektrik (Schneider Electric DMS NS), koji i inače privlači znatno manje studenata.

“Umesto da podstiče da svi studijski programi iz IT budu jednako uspešni kao najpopularniji studijski program, dekan na ovaj način deluje protivno interesima celog Fakulteta i celokupne IT industrije po kojoj je Novi Sad prepoznatljiv”, piše u otvorenom pismu.

Potpisnici apela organizovali su i elektronsko potpisivanje peticije “Zaustavite uništavanje Fakulteta tehničkih nauka #zaZoruFTN”.

Trajanović: Odbor će reagovati zbog profesorke Konjović

Predsednik Matičnog odbora Ministartsva prosvete i nauke Srbije Miroslav Trajanović izjavio je danas da je taj odbor održao sednicu na kojoj je donet zaključak o hitnoj reakciji na odluku dekana Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu da prekine radni odnos profesorki Zori Konjović.

Trajanović je za agenciju Beta rekao da će odbor o ovome obavestiti ministra nauke, pomoćnika ministra za tehnološki razvoj, kao i rektora Univerziteta u Novom Sadu, te da će dokumentcija biti spemna sutra ujutru.

„Današnja legislativa dozvoljava velika prava dekanima, koji ih ponekad zloupotrebljavaju, pa je tako ovim potezom ugled i čast profesorke Konjović narušen“, rekao je Trajanović.

On je objasnio da postoji standardna procedura za profesore koji žele da produže radni odnos. Na predlog katedre i uz pristanak Naučno-nastavnog veća fakulteta i Senata univerziteta, profesor može da dobije mogućnost da nastavi da radi još godinu dana nakon ispunjenja uslova za penziju.

„Profesorka Konjović je prošla sve te procedure i ima sve uslove da nastavi da radi. No, dekan koristi svoje pravo da ne potpisuje ugovor samo za nju, a za 19 drugih profesora koji su u istoj proceduri da ugovore potpiše“, rekao je Trajanović.

Prema njegovoj oceni, iza ovakvog postupka verovatno stoji „diskriminacija i neki drugi razlozi, koji su verovatno ljudske prirode“.

Trajanović je ocenio da je profesorka Konjović jedna od najuglednijih ličnosti u oblasti IT u Srbiji, te osoba koja je pokrenula „nebrojeno mnogo inicijativa, bila članica naučnih odbora pri Ministarstvu i koja je vrhunski naučnik“.

Prokomentarisao je i navode iz apela profesora i asistenata, u kojem piše da je dekan Doroslovački rekao da je “pronašao zamenu za sve nastavnike sa Katedre”. Trajanović je rekao da, ukoliko je to istina, da je to očigledna pretnja.

„Ukoliko je to istina, to je pritisak na ljude da povuku sa svoju podršku. Profesorka Konjović je dobila jednoglasnu podršku svih članova svoje katedre, a to je više od 40 ljudi koji smatraju da ona treba da ostane. To govori više o samom dekanu i njegovoj odluci“, rekao je Trajanović.

Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije jedan je od najpopularnijih programa na FTN, koji je u junskom upisnom roku ove godine u prvu godinu osnovnih studija upisao oko 360 studenata.

Dekana FTN-a Radeta Doroslovačkog mediji su u više navrata prozivali da je bio uključen u više afera na FTN-u.

Profesori i firme protiv odlaska profesorice Konjović

internet kompjuterProfesor Fakulteta tehničkih nauka (FTN) Stevan Stankovski ocenio je danas da je postupak koji prolaze profesori koji odlaze u penziju u Srbiji ponižavajući, neprimeren i da dovodi do zlouptreba.

Stankovski je reagovao na peticiju i apel, koji je danas uputilo više od 40 profesora i asistenata sa studijskog programa Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije FTN koji vodi profesorka Zora Konjović u Novom Sadu.

“Postupak je potpuno ponižavajući, ne samo kod profesorke Konjović, već i kod svih drugih profesora koji posle 40 godina radnog staža moraju tri puta da idu na neka glasanja. To je neprimereno i tako dolazi do svakakvih situacija”, rekao je za agenciju Beta Stankovski.

Kako je rekao, Pravilnik za odlazak u penziju je “potpuno van svake pameti” i on je najveći uzročnik svih problema, sa kojima se suočavaju i profesori sa drugih univerziteta, ne samo sa novosadskog.

Preduzetnik iz firme “Levi 9” Vladimir Gogoljev, koja sarađuje sa studijskim programom koji vodi Konjovićeva i sa FTN, rekao je da je taj program daleko najpopularniji, te da su “očigledno u pitanju neki unutrašnji problemi na fakultetu”.

“Ta Katedra se dovodi u neravnopravan položaj, jer očigledno neki drugi studijski programi ne dobijaju dovoljno kvalitetnih studenata, kao i neke privatne firme koje na platnom spisku imaju profesore sa FTN”, rekao je Gogoljev.

Dodao je da postoje studijski programi koje finansira jedna veća IT firma u Novom Sadu, koji nisu dovoljno kvalitetni, pa pokušavaju da ugroze ono što je “najkvalitetnije i ono što je dobro”.

Predstavnik firme “DanubeLabs IT” Stefan Martinov, koji sarađuje sa FTN i potpisao je peticiju protiv odlaska profesorke Konjović u penziju, rekao je da ne razume zašto se jedni programi forsiraju na uštrb drugih.

“Ne znam zašto bi se menjalo nešto što jako dobro funkcioniše, a sa oba smera izlaze inžinjeri koji su jako traženi i čiji deficiti je osetan u Novom Sadu. Uostalom studenti bi trebalo da imaju svoj slobodan izbor”, rekao je Martinov.

Predstavnik firme “ML sistems” Vladan Balaban rekao je da je potpisao peticiju, jer ima dugogodišnju saradnju sa tom Katedrom, te da je oko 50 odsto zaposlenih u firmi došlo upravo odatle.

“Ta katedra proizvodi najbolji kadar, a profesorica Konjović i njena ekipa su najbolji u IT sektoru. IT je postao ubedljivo najbolji biznis u Novom Sadu i potreban je ravnopravan pristup svim fakultetima i studentima”, rekao je Balaban.

Uprava FTN-a povodom peticije: Profesorki srećan odlazak u penziju

FTNUprava Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Novom sadu saopštila je danas da je profesorica Zora Konjović još pre godinu dana stekla zakonske uslove za starosnu penziju.

“Koristimo ovu priliku da se zahvalimo profesorici Zori Konjović, koja je na svojoj katedri ostavila veliki broj mladih stručnjaka koji mogu kvalitetno da je zamene i nastave razvoj studijskih programa i katedre”, navodi se u saopštenju za javnost Uprave FTN-a.

Uprava FTN-a je to saopštila povodom apela i peticije koju je uputilo više od 40 profesora i asistenata sa studijskog programa Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije tog fakulteta, koji vodi profesorica Zora Konjović.

U apelu je navedeno da je dekan FTN-a Rade Doroslovački 1. septembra ove godine odlučio da Zoru Konjović ukloni sa FTN-a, odnosno da joj je sugerisao da podnese zahtev za odlazak u penziju, iako je ona prošla sve procedure za produženje radnog staža.

Dodaje se da dekan nije uvažio mišljenje Departmana, a pojedinim profesorima je poručio da je “pronašao zamenu za sve nastavnike sa Katedre” i ocenjuje da se takvi postupci dekana ozbiljno kose sa etičkim principima akademske zajednice.

Reč je o najpopularnijem Departmanu na FTN-u, kada su u pitanju informaciono-komunikacione tehnologije.

Uprava FTN-a je danas još saopštila da “snažno podržava” razvoj studijskih programa IT sektora, koji se, kako su naveli, organizuju ne samo na Katedri za informatiku, nego i na 11 drugih katedri u okviru 13 Departmana FTN.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga