Apel da se sačuva Tačka susretanja u Vršcu

Pred gašenjem još jedna oaza kulture, umetnosti i nauke u kojoj su gostovali slobodoumni ljudi?

10. maj 2017

Nekoliko umetnika i istraživača zatražili su od gradskih vlasti u Vršcu da preispitaju svoju odluku da Udruženju za promociju i afirmaciju kulture, nauke i umetnosti “Tačka susretanja” ne dodele sredstva po konkursu raspisanom za sufinansiranje projekata i programa u kulturi i dodali da je takva odluka izazvala veliko ogorčenje javnosti.

Istraživač Darko Donevski, stipendista Evropske svemirske agencije, i Uroš Krčadinac, predavač na Fakultetu za medije i komunikacije i istraživač u oblasti digitalnih umetnosti u zajedničkom otvorenom pismu su naveli da je “Tačka susretanja” godinama omogućavala građanima Vršca mesta za održavanje književnih večeri, umetničkih performansa i naučno-popularnih predavanja.

“Apelujemo da grad Vršac preispita motive svoje skorašnje odluke, kao i da javno i argumentovano obrazloži zbog čega smatra da građanima treba da se uskrate dolasci pisaca, naučnika, slikara”, naveli su Donevski i Krčedinac.

Pojedinačne apele uputili su, između ostalih, i književnici Filp David, Dragan Velikić i Srđan Tešin.

“Nadam se da će zaduženi za kulturu u gradu Vršcu umeti da ocene vrednost i važnost ovakve jedne inicijative i da će podržati opstanak ‘Tačke susretanja’ i njen dalji rad. Molim da se ovo shvati i kao molba i kao apel. Tako bi se održala i sačuvala tradicija Vršca prepoznatog kao grad kulture”, naveo je Filip David.

“Tribina Tačka susretanja tokom tri godine otkako postoji očito je odgajila posebnu publiku svih generacija i uzrasta. A to jeste vredno poštovanja! Danas, kada je kultura u Srbiji svedena na oaze koje postaju sve manje usled bujanja estrade i rialitija, Tačka susretanja je fenomen koji zaslužuje svu moguću pažnju i potporu onih koji još uvek mogu da pomognu da se ovaj jedinstveni kulturni program ne ugasi”, poručio je Dragan Velikić.

Srđan Tešin je ocenio da je „Tačka susretanja“ dokazano uspešna vaninstitucijalna inicijativa u kulturi kojom bi se ponosili i mnogo veći gradovi od Vršca.

Osnivačica “Tačke susretanja” Marija Vasić Kanački kazala je agenciji Beta da nisu jasni kriterijumi po kojima su resorne komisije nekome dodelile sredstva za projekte a nekome nisu.

“Ovo nema veze sa politikom. Pozivamo vlast da bude društveno odgovorna. Mi smo krenuli pre tri i po godine u mojoj privatnoj kući, i hteli smo da napravimo oazu kulture, umetnosti i nauke”, kazala je Marija Vasić Kanački i dodala da su do sada na gradskim konkursima dobijali slična sredstva.

Ona je ocenila da je mogući problem za gradske vlasti činjenica da su gosti “Tačke susretanja” bili slobodumni ljudi.

Članica Gradskog veća zadužena za kulturu Nataša Čonić Maljković kazala je agenciji Beta da su iz udruženja “Tačka susretanja” tražili da im se dostavi zapisnik sa sednice komisije i dodala da će tako biti i urađeno.

“Oni su tražili napismeno i zapisnik i sve, i to će im biti dostavljeno. Za sve postoje komisije, ništa nije tajna, sve je transparentno”, kazala je Nataša Čonić Maljković.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga