Apel da se poništi konkurs za direktora Novosadskog pozorišta

Da li će pobediti koncept narodnog pozorišta ili će Ujvidek sinhaz ostati moderan teatar, jedan od najboljih u regionu?

09. avg 2013

Više od 20 intelektualaca uputilo je danas apel Skupštini grada Novog Sada i u kojem su zatražili da se ponovi konkurs za izbor direktora Novosadskog pozorišta (Ujvideki Sinhaz).

Oni su u apelu naveli da program koji je ponudio kandidat za direktora Valentin Vencel pokazuje „suštinsko nepoznavanje profila ove kuće, načina rada ansambla i njegovih potencijala, kao i pozicije koju ovaj teatar zauzima u srpskom i mađarskom pozorišnom životu“.

Upravni odbor Novosadskog pozorišta i Odbor za kulturu Nacionalnog saveta Mađara prihvatili su ranije kandidaturu Vencela, a odbacili kanidaturu aktuelne vršiteljke dužnosti direktorice pozorišta Kate Đarmati, pošto fakultetska diploma, koju je stekla u Mađarskoj, još uvek nije nostrifikovana.

Katu Đarmati podržalo je i 17 od 18 glumaca ansambla Novosadskog pozorišta, koji su Upravnom odboru predali i pismo podrške za nju.

Intelektualci su u apelu naveli da ponuđeni programski koncept Kate Đarmati garantuje razvoj i usavršavanje strategije koja je u proteklih nekoliko godina pretvorila Novosadsko pozorište u jedan od najznačajnijih teatara u Srbiji, pa i u čitavom regionu.

Oni su dodali da su proceduralni problemi u vezi sa nostrifikacijom diplome „lako rešivi“. Prema saznjanima agencije Beta, diploma Đarmatijeve biće nostrifikovana do kraja narednog meseca.

Intelektualci su naveli da Kata Đarmati predstavlja istu onu orijentaciju kojom je krajem devedesetih ovaj teatar preporodio Karolj Viček, a koju je u protekloj deceniji uspešno razvijao Laslo Šandor, upravo uz odlučujuću kreativnu pomoć Kate Đarmati.

„Glavne odlike te orijentacije su dinamična ravnoteža nacionalnog i evropskog duha, aktuelno čitanje klasičnih i provokativno prezentovanje modernih dela mađarske, evropske i srpske dramaturgije, donele su Novosadskom pozorištu brojna priznanja i nagrade“, piše u apelu.

Podseća se da je Novosadsko pozorište, kao i njegovi glumci, za to vreme dobilo brojne nagrade za predstave kao što su “Pomorandžina kora”, “Čovekova tragedija”, “Marat the Sade”, “Opera ultima”.

„Umetničku vrednost i atraktivnost ovakve repertoarske politike potvrđuje, s jedne strane, i činjenica da, u proteklih nekoliko godina, sve značajniji procenat publike Novosadskog pozorišta čine i gledaoci izvan mađarskog govornog područja, što nedvosmisleno govori da je ovakvom orijentacijom to pozorište postalo svojevrsni most između dveju kultura“, navodi se u apelu.

Apel su potpisali Oto Tolnai, Želimir Žilnik, Žužana Franjo, Darinka Nikolić, Dejan Mijač, Milena Bogavac, Laslo Gerold, Miki Radonjić, Arpad Vicko, Ana Tasić, Janoš Banjai, Kokan Mladenović, Boško Milin, Marina Sremac, Pal Bender, Jelena Bogavac, Aleksandar Milosavljević, Dušan Petrović, Ivan Medenica, Čaba Presburger, Vladimir Kopicl, i Svetislav Jovanov.

Kandidat za direktora Novosadskog pozorišta Valentin Vencel bio je nekada član glumačkog ansambla tog teatra, a od 1991. godine radi kao glumac u mađarskom gradu Egeru.

Vencel je rekao da želi da promeni profil Novosadskog pozorišta, tako da ono postane „narodno pozorište“.

„Novosadsko pozorište je u početku bilo eksperimentalno kamerno pozorište a sada je već dospelo do nivoa da bi moglo da obavlja i funkcije narodnog pozorišta, i treba to da radi. To ne bi značilo pad kvaliteta, jer predstave narodnog karaktera mogu da se igraju na visokom nivou“, rekao je Vencel za Radio-televiziju Vojvodine.

Glumica Emina Elor kazala je da je za nju najbolnije to što mišljenje glumaca „vredi najmanje“, aludirajući na pismo podrške koje su članovi ansambla uputili sadašnjoj direktorici Kati Đarmati.

„A mi smo oni koji svaki dan rade u pozorištu i kojima je pozorište drugi dom. Nažalost, neke spoljne sile odlučuju o tome kako ću ja tamo provoditi dane“, kazala je Emina Elor.

Kata Đarmati nije želela da komentariše celi slučaj.

Konačnu odluku o konkursu i direktoru Novosadskog pozorišta Skupština grada Novog Sada doneće početkom septembra meseca.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga